Izvor: Tanjug | Nedelja, 19.05.2019.| 21:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Od juna 2019. počinje proširenje Banatskog dvora - U planu i izgradnja skladišta gasa kod Itebeja i Pančeva

Banatski dvor (Foto: bibiphoto/shutterstock)
Izgradnja prve deonice gasovoda Turski tok ka Šajkašu u Subotici zvanično je počela 17. maja, a u planju je i prošitenje podzemnog skladišta gasa Banatski dvor, pišu beogradski mediji.

Gasovod Turski tok ulazi u Srbiju kod Zaječara, a izlazi kod Horgoša i dalje ide u Mađarsku. Jedan krak ići će prema Republici Srpskoj, gde će se transportovati oko milijardu kubika gasa, a jedan od Gospođinaca, kako bi se gas iz Turskog toka iskoristio i za punjenje Banatskog dvora, piše Politika. Krak prema Hrvatskoj nije u planu, već će se cevi završavati u Mađarskoj.

Proširenje Banatskog dvora, kako piše Politika, počeće tokom narednog meseca i ubuduće će se skladištiti 750 miliona kubika gasa, umesto sadašnjih 350, čime će Srbija i u najhladnijim danima moći da pokrije potrebe za gasom. Tako će se dnevno utiskivati oko 10 miliona kubika gasa.

Prema pisanju Večernjih novosti, vrednost posla vezanog za proširenje Banatskog dvora, u kome će učestvovati i srpski i ruski partner, iznosi oko 70 mil USD. Ovaj list podseća da je ovo podzemno skladište zajednička kompanija u kojoj Srbijagas ima 49% vlasništva, a ruski Gazprom 51%.

Kako navodi Politika, ukoliko bude više gasa, u planu je da se gradi skladište u Itebeju, kapaciteta oko milijardu kubika i još jedno kod Pančeva. Ovaj gas iskoristio bi se za izgradnju gasnih elektrana u Beogradu, Nišu i Pančevu.

Narednih dana u planu je dalje postavljanje cevi od Velike Plane, u dužini od 55 kilometara, ka Kovinu. Jedan izlaz planiran je i kod Ćuprije. Više od pola zemljišta već je pripremljeno za kopanje, a dobijene su i građevinske dozvole.

Gasovod će se dalje nastaviti od Kovina do Šajkaša, u dužini od 112 kilometara, gde je takođe pola terena očišćeno i spremno da se cevi postave.

Vlasnik gasovoda je srpsko-ruska firma Gastrans, koja finansira ceo projekat, dok je ruska kompanija IDC dobila posao na tenderu za izvođenje radova, a veliki broj domaćih kompanija dobiće posao upravo preko njih i Srbijagasa, navodi Politika.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.