Izvor: Energetski portal | Subota, 18.05.2019.| 09:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otpadne vode trajno zagađuju Palićko jezero - Pre čišćenja neophodna sanacija podzemnih vodotokova

Palićko jezero
Povodom inicijative za saniranje Palićkog jezera i strategije upravljanja komunalnim otpadom, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sastao se sa direktorom Regionalne razvojne agencije PANONREG iz Subotice Milanom Maličevićem, i menadžerom grada Subotice Zagorkom Panić, koji su ga informisali o aktivnostima za poboljšanje kvaliteta vode Palićkog jezera i očuvanje biodiverziteta na ovom području.

Oni su naglasili da je u obavljenim ispitivanjima ustanovljeno da su podzemne vode koje se ulivaju u jezero trajni faktor njegovog zagađenja, zbog čega je, pre projekta čišćenja jezera, neophodno izvesti sanaciju vodotokova podzemnih voda.

Ministar Trivan je izrazio podršku nastojanjima da se izrade i sprovedu projekti biološke remedijacije jezera, i reše druga pitanja zaštite životne sredine na ovom području.

On je istakao da je Palić biser Srbije, i da se moraju preduzeti mere da se Palić zaštiti i očuva u svojim prirodnim vrednostima, što neće biti moguće ukoliko se ne obezbedi prečišćavanje otpadnih voda koje se ulivaju u jezero.

Kako je naglasio, Ministarstvo zaštite životne sredine angažovaće se na iznalaženju mogućnosti da pomogne izradu neophodne projektno-tehničke dokumentacije za prečišćavanje otpadnih voda koje se ulivaju u Palićko jezero, i shodno zajedničkim opredeljenjima sa Pokrajinskom vladom, pružiti svu stručnu pomoć i podršku u rešavanju ovih i drugih pitanja zaštite životne sredine Palića.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.