Izvor: Dnevnik | Petak, 17.05.2019.| 15:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pančevačke ade - Dunavska ostrva kod Pančeva postala zaštićeno prirodno dobro

Dunavska ostrva kod Pančeva postala su zaštićeno prirodno dobro Pančevačke ade. Kako je saopštilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, ade Forkontumac, Štefanac i Čakljanac čine zaštićeno stanište treće kategorije i predstavljaju funkcionalnu celinu vodenih, vlažnih i šumskih staništa.

Smeštene su unutar vodotoka reke Dunav, na mestu gde se u njega uliva reka Tamiš.

Odluku o zaštiti prirodnog dobra donela je Skupština grada Pančeva 5. maja ove godine na osnovu studije o zaštiti, koju je izradio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

- Novoproglašeno zaštićeno stanište biće od velikog značaja za očuvanje populacija zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta, posebno onih koja naseljavaju vodena staništa - rekao je Marko Šćiban iz Društva i dodao da to područje predstavlja jedno od najvažnijih močvarnih staništa za ptice u Srbiji:

- Tokom seobe i zimskih meseci na Dunavu i močvarama unutar ovih ada okuplja se između 5.000 i 10.000 pataka, 10.000-40.000 galebova, a među njima je i niz vrlo retkih i ugroženih vrsta. Pored njih, ovde se gnezdi i nekoliko parova orlova belorepana, crnih roda, a tu je i kolonija čaplji i vranaca.

Upravljanje zaštićenim staništem Pančevačke ade povereno je JP Vojvodinašume, odnosno Šumskom gazdinstvu Banat iz Pančeva.

Podsetimo , nedavno je i Rtanj proglašen za novo prirodno dobro.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.