NavMenu

ITALIJA ZEMLJA PARTNER MEĐUNARODNOG SAJMA POLJOPRIVREDE - Italijanske sajamske manifestacije čekaju izlagače iz Srbije

Izvor: eKapija Nedelja, 19.05.2019. 21:26
Komentari
Podeli
Marco Acerbi, Marina Skonjamiljo i Girolamo Rossi (Foto: Jelena Gajinov)Marco Acerbi, Marina Skonjamiljo i Girolamo Rossi
Na kolektivnoj izložbi koju je na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu organizovala Italijanska agencija za spoljnu trgovinu (ITA), predstavilo se gotovo 30 kompanija iz Italije. Ovo je bio rekord kada je reč o učešću italijanskih predstavnika na sajmu, međutim, ni interes srpskih privrednika za manifestacije u Italiji nije ništa manji.

Zato je u Novom Sadu održana prezentacija Agrilevante, gde je Italijansko udruženje proizvođača poljoprivrednih mašina FederUnacoma predstavilo manifestacije EIMA u Bolonji, Agrilevante u Bariju, ali i sajam Agromac koji ovo udruženje u saradnji sa partnerima iz Indije organizuje u Nju Delhiju.

Kako je za eKapjiu rekao Marco Acerbi, direktor FederUnacoma, uprkos tome što prodaja italijanskih poljoprivrednih mašina u Srbiji u poslednje vreme beleži blagi pad, kao posledica globalnih ekonomksih dešavanja, Srbija je veoma interesantno tržište za kompanije iz Italije.

- Dovoljno je da obiđete izlagače na ovom sajmu. Na svakom štandu postoje bar dva, ili tri italijanska dobavljača koji su članovi FederUnacoma. Sve je to jedna veoma usko povezana priča, ali svakako postoji dosta prostora da se ona dalje širi i razvija - kaže Marco Acerbi za naš portal.

Marco Acerbi (Foto: Jelena Gajinov)Marco Acerbi
Kada je reč o učešću srpskih kompanija na sajmovima poljoprivrede u Italiji, direktor FederUnacoma kaže da se izlagači više nego dobrodošli.

- Do sada na sajmu Agrilevante u Bariju nismo imali izlagače iz Srbije, ali, s druge strane, postoje srpske kompanije koje izlažu na sajmu EIMA u Bolonji. Nadamo se da će i ovaj sajam u Bariju privući srpske poljoprivrednike, procedura za učešće je veoma jednostavna. Na samom sajtu www.agrilevante.com nalazi se prijava na engleskom jeziku, sve je dostupno i otvoreno, tako da ne postoji razlog zašto se srpske kompanije ne bi prijavile - kaže Acerbi.

Kako kaže naš sagovornik, i on je na raspolaganju svim zainteresovanim izlagačima.

- Svi poljoprivrednici iz Srbije mogu mi se obratiti sa bilo kojim pitanjem u vezi sa ovim sajmovima koje FederUnacoma organizuje u Italiji. Zaista, naša vrata su otvorena za sve kompanije iz Srbije koje žele da se predstave na manifestacijama u Italiji - navodi Marco Acerbi.

Kada je reč o odlasku srpskih kompanija na sajmove i manifestacije koji se održavaju u Italiji, veliku podršku mogu dobiti od Italijanske agencije za spoljnu trgovinu.

- Interesovanje srpskih proizvođača sa sajmove u Italiji svakako je veoma veliko. Ako ne učestvuju kao izlagači, oni svakako imaju interes da obiđu ove manifestacije kao posetioci. To i ne čudi, s obzirom da je Italija vodeći svetski proizvođač specijalizovanih poljoprivrednih mašina. Na primer, sajam Agrilevante je konkretno specijalizovan baš za ove poljoprivredne mašine za oblast Mediterana, kojoj i ovaj region pripada. Na ovim sajmovima možemo videti i najnovija tehnološka dostignuća kada je reč o poljomehanizaciji, pa poljoprivrednici iz Srbije svakako imaju veliki interes da obiđu ove manifestacije. Značajno je da naglasimo da je Italija i prijateljska zemlja, nije daleko, tako da nam se sve prednosti samo ređaju - kaže za eKapiju Marina Skonjamiljo, direktorka beogradske kancelarije ITA.

Marina SkonjamiljoMarina Skonjamiljo
Kako kaže, postupak za prijavu srpskih kompanija za učešće na sajmovima u Italiji je više nego jednostavan.

- Najpre organizatori ovih sajmova stupaju u kontakt sa agencijom ICE i objavljuju svoje targete, odnosno koje su im ciljne grupe za dolazak. U skladu sa tim, naš tim analitičara, koji su specijalizovani za određene oblasti, pozivaju lokalna preduzeća koja imaju interes za učešće na ovim sajmovima. Ukoliko neke kompanije nisu do sada bile kontaktirane, a zainteresovane su za sajamske manifestacije u Italiji, svakako bi trebalo da pozovu našu kancelariju i prijave se. Na osnovu zahteva od partnera iz Italije, ali i na osnovu interesovanja lokalnih preduzeća, naši stručnjaci prave selekciju - kaže Skonjamiljo.

Prema njenim rečima, u ITA se trude da uvek u izboru kompanija koje odlaze na sajmove u Italiji, vrše određeni proces rotacije, kako bi što veći broj preduzeća imao priliku da se predstavi italijanskim poljoprivrednicima.


Tokom prezentacije sajmova koje organizuje FederUnacoma, Marco Acerbi istakao je da se sajam EIMA organizuje svake druge godine u Bolonji. Ovaj sajam je 2019. godine napunio 40 godina, a reč je o drugoj smotri po veličini, kako po broju izlagača, tako i po broju posetilaca.

- Sajam se održava u Bolonji, u hali od 450.000 m2, sa 145.000 m2 izložbenog prostora. Ovaj sajam stavlja veliki akcenat na B2B susrete. Osim velikog broja posetilaca iz Italije, sajam svake godine posete i brojne kompanije iz inostranstva, kako bi na ovim sastanicma sklopili poslovne ugovore sa izlagačima. Na sajmu u Bolonju posetioci imaju priliku da vide najnovije mašine i opremu za baštovanstvo, mašine za biomasu, ali i opremu i sisteme za navodnjavanje - istakao je Acerbi.

Sledeći sajam EIMA biće održan u novembru 2020. godine u Bolonji. Nešto skorije planiran je sajam Agrilevante, koji će se održati od 10. do 13. oktobra 2019. godine u Bariju.

- Ovaj sajam je nešto manji, ima manji broj izlagača i izložbenog prostora, što svakako ne umanjuje značaj ove manifestacije. Osobenost ovog sajma jeste u njegovoj okrenutosti Mediteranu i proizvodima i mašinama karakterističnim za to podneblje. Agrilevante iz godine u godinu beleži sve veći broj izlagača, a ove godine će po prvi put biti organizovana izložba životinja, što će svakako dodatno povećati njegovu atraktivnost - rekao je Acerbi.

On je na prezentaciji predstavio i Agromac, jedno od najvećih sajamskih dešavanja u Indiji, koje će se održati od 5. do 7. decembra u Nju Delhiju.

Acerbi je podsetio i da Italija ima oko 2.000 kompanija koje se bave proizvodnjom poljoprivrednih mašina. Osim velikih igrača na međunarodnom tržištu, postoji i veliki broj malih i srednjih preduzeća koja podjednako ostvaruju značajan procenat izvoza - oko 80 % i ostvaruju promet oko 7,5 mil EUR. Između 60 i 65% traktora proizvedenih u Italiji izvozi se u oko 150 zemalja sveta, što čini Italiju trećom zemljom u svetu prema ostvarenom prometu.

- Međutim, kada je reč o broju i raznovrsnosti poljoprivrednih mašina koje se plasiraju na inostrano tržište, Italija je prva u svetu - istakao Marco Acerbi.

D. Obradović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.