NavMenu

Razvoj elektronske uprave prioritet Vlade Srbije - U planu značajan napredak do 2022. godine

Izvor: eKapija Petak, 17.05.2019. 12:24
Komentari
Podeli
(Foto: Albina Glisic/shutterstock.com)
Osnivanjem Koordinacionog saveta za elektronsku upravu u jednom telu okupljeni su predstavnici organa državne uprave, poslovnih asocijacija i akademske zajednice, a Savet je usvojio Operativni plan za izradu Programa razvoja elektronske uprave za period od 2019. do 2022. godine.

Ovim planom predviđene su tri faze konsultacija kao i sprovođenje javne rasprave.

U prvoj fazi procenjeno je trenutno stanje razvoja e-uprave, kao i efekati sprovođenja postojećeg strateškog akta, a definisan je i cilj Programa i identifikovani su mogući posebni ciljevi i mera, kao i opcije za njihovo postizanje.

U drugoj fazi konsultacija prikupljeni su podaci neophodni za precizno definisanje posebnih ciljeva Programa, detaljnu analizu mera – opcija za njihovo sprovođenje i identifikovanje potencijalnih ključnih aktivnosti za njihovu realizaciju.

Poslednja faza podrazumeva konsultaciju šire javnosti, posle koje će se održati javna rasprava o Nacrtu programa, a zatim će uslediti finalno usaglašavanje i usvajanje.

Do 2022. godine predviđen je razvoj infrastrukture u elektronskoj upravi i obezbeđivanje interoperabilnosti, zatim unapređenje pravne sigurnosti u korišćenju elektronske uprave, kao i povećanje dostupnosti elektronske uprave građanima i privredi kroz unapređenje korisničkih servisa, dok su poslednji poseban cilj otvoreni podaci u elektronskoj upravi.

Razvoj elektronske uprave navodi se kao jedan od prioriteta Vlade i ključan stub reforme javne uprave koja je planirana Strategijom reforme javne uprave u Republici Srbiji.

Vlada je realizaciju elektronske uprave počela da sprovodi osnivanjem Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i usvajanjem Zakona o elektronskoj upravi.


Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.