NavMenu

Možemo da trčimo trku s drugima, poručila Ana Brnabić na konferenciji Digital Day 2019.

Izvor: eKapija Petak, 17.05.2019. 12:00
Komentari
Podeli
Ana Brnabić (Foto: BalkansCat/shutterstock.com)Ana Brnabić
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je na konferenciji Digital Day da Srbija ima potencijala, znanja, talenata i ideja da pobedi u digitalizaciji, nazivajući je četvrtom industrijskom revolucijom.

Prvog dana konferencije Digital Day, koja se ove godine održava deveti put, Ana Brnabić je u intervjuu u okviru skupa rekla da je digitalizacija postala svakodnevna tema, da Srbija trči u korak sa svetom i da sve više ulaže u digitalizaciju i nove tehnologije.

- Srbija se menja. Pre skoro dve godine, kada sam predstavljala ekspoze pred poslanicima, rekla sam da su obrazovanje i digitalizacija moji glavni ciljevi kao premijerke, pa su me belo gledali. Tada to nisu razumeli, a danas živimo u drugačijoj Srbiji, razumeju šta radimo i razumeju potencijal digitalizacije. Živimo jako interesantno vreme, naša generacije se našla u sred četvrte industrijske revolicije. I ova revolucija će promeniti svet, kao i prethodne, ali najbrže od svih. Kada živite u sred revolucije imate šansu da promenite svoju zemlju, a mi možemo da postanemo pobednici revolucije u kojoj smo sada, imamo potencijal i talente, možemo da trčimo tu trku - rekla je premijerka.
Digital Day 2019Digital Day 2019
Na pitanje kako uspostaviti poverenje između onih koji sprovode promene i onih koji ih koriste, Ana Brnabić je rekla da je poverenje najteže uspostaviti kad su promene najveće.

- Pre dve godine nepoverenje građana je bilo ogromno, ali se radi se o tome da ako trčite u korak s vremenom imaćete i više sredstava. Poverenje se uspostavlja korak po korak, poverenje između Vlade, privrede i građana je mnogo veće kada govorimo o digitalizaciji uprave, države. Portal e-beba je najbolji dokaz koliko smo uradili na tom polju, jer se sve bitno rešava za 10 minuta, sva dokumenta imate. E-recept je takođe unapredio stvari, u zdravstvu, i to je prošlo glatko, na moje prijatno iznenađenje, i to kod starijih, jer su tada rekli: "E sad razumem digitalizaciju" - rekla je premijerka.

Govoreći o lažnim vestima, premijerka je ocenila da su one veliki problem, da njoj i njenom timu oduzimaju mnogo vremena, a da pokušavaju da uruše kredibilitet.

- Po talentima smo među prvih pet zemalja na svetu. Sektor IT-a, gaming-a, izvoz softvera... po tome smo napredovali u prvom kvartalu 2019. godine 28,9%, a obrazovanje je ključna stvar ako želimo osnovu za drugačiju budućnost, gde ćemo biti pobednici. Uveli smo programiranje u osnovne škole, broj odeljenja specijalizovanih za IT je petostrusko povećan, povezali smo škole na besplatan internet, ulažemo 100 mil EUR u naučno-tehnološke parkove, osnovali smo Fond za nauku, uz podršku naučne dijaspore, postali smo punopravna članica CERN-a, kao tek 23. zemlja na svetu, a meni zameraju da se previše bavim digitalizacijom. Ja ne mislim tako, mislim da samo tako možemo napred lakše i brže, mislim da je pravi momenat da promenimo svoju zemlju, da bude lepša. Želim da znate da su vam moja vrata otvorena - dođite mi s kritikama, predlozima, savetima i hajdemo brzo i efikasno napred - zaključila je Ana Brnabić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.