NavMenu

Italija-Srbija Business Forum okupio 30 italijanskih kompanija u Beogradu - Saradnja u oblasti infrastrukture, energetike i IT

Izvor: eKapija Petak, 17.05.2019. 12:17
Komentari
Podeli
Ambasador Italije Karlo Lo KašoAmbasador Italije Karlo Lo Kašo
Uz podršku Ambasade Italije u Beogradu je u petak, 17. maja održan "Italija-Srbija Business Forum" u organizaciji Konfindustrije Srbija, najznačajnieg udruženja italijanskih proizvodnih i uslužnih kompanija, u saradnji sa GreenHill Advisory iz Rima.

Otvarajući radove foruma, ambasador Italije Karlo Lo Kašo (Carlo Lo Cascio) pozvao je italijanske kompanije da investiraju u Srbiju rekavši da više od 50% stranih investicija na Balkanu dolazi upravo u našu zemlju.

- Italija i Srbija uživaju privilegovane ekonomske odnose. Sa naše strane najveći prioritet nastavljamo da dajemo razvoju naših odnosa sa Beogradom, što je između ostalog, potvrđeno nedavnom posetom italijanskog premijera Kontea, zatim rekordnom trgovinskom razmenom, učešćem Italije kao zemlje partnera na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu i stalnim dolaskom novih italijanskih investitora. Siguran sam da ćete u Srbiji pronaći brojne mogućnosti za rast i razvoh viših kompanija, pomažući tako jačanje ekonomske uloge Italije na ovom tržištu - rekao je ambasador Italije Karlo Lo Kašo.

Ambasador je istakao i da je kadar i IT, ali i u poljoprivrednom i proizvodnom sektoru značajan podstrek za ulaganje u Srbiju.

Predsednik Konfindustrije Srbija Erik Košuta (Erich Cossutta) takođe se osvrnuo na sektore koji su izabrani za fokus ovog dvodnevnog foruma.

- Govorimo o sektorima koji zajedno čine skoro trećinu BDP ove zemlje: sektor digitalnih tehnologija ima centralnu poziciju u agendi vlade koju vodi premijerka Ana Brnabić, tako da danas on čini 10% BDP. Sa druge strane sektor energetike čini 5% BDP, dok je sektor infrastrukture i transporta jedan od najznačajnijih za Srbiju, ujedno tranzitnu i proizvodnu zemlju. Ovaj sektor pokriva značajan deo BDP i iznosi 15%, tako da je sasvim prirodno odredište za strane investitore koji traže nove horizonte i prilike za razvoj, uzimajući u obzir i potencijalnu sinergiju sa sektorom digitalnih tehnologija - zaključio je Košuta.

Fokus ovog poslovnog foruma, koji je ugostio 30 kompanija iz Italije, bilo je predstavljanje mogućnosti za saradnju između italijanskih i srpskih kompanija na projektima iz oblasti infrastrukture, zaštite životne sredine, energetike i informacionih tehnologije, a koje su prezentovali predstavnici nadležnih institucija, među kojima i Ivan Karić, državni sekretar pri Ministarstvu zaštite životne sredine.

Forum je ujedno bio prilika da se novim potencijalnim italijanskim investitorima predstavi mogućnosti za poslovanje i investiranje u Srbiji, a onim italijanskim kompanijama koje su već prisutne u Srbiji prilike za konsolidaciju i proširenje poslovnih aktivnosti.

Dan ranije, 16. maja, za članove italijanske delegacije održana je tehnička radionica posvećena finansiranju gore pomenutih projekata kroz programe podrške međunarodnih finansijskih institucijama i kroz pretpristupne programe EU gde su finansijske instrumente prezentovali predstavnici Ministarstva za evropske integracije, Evropske Banke za obnovu i razvoje, Evropske investicione Banke, Razvojne agencije Srbije i Vojvodine, Fonda za inovacionu delatnost i brojni drugi eksperti.

Ovaj dvodnevni poslovni skup još jedan je u nizu privrednih i kulturnih aktivnosti u okviru obeležavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Italije i 10 godina strateškog partnerstva između ove dve zemlje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.