NavMenu

Nove smernice za definisanje matrice za uzorkovanje i ispitivanje vode

Izvor: eKapija Petak, 17.05.2019. 10:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: monticello/shutterstock.com)Ilustracija
Novi tehnički bilten - smernice za ispitivanje vode prema standardu ISO 17025, zameniće tehnički bilten iz juna 2014. koji je objavljen 6. juna 2014. godine (smernice za definisanje matrica za uzorkovanje i ispitivanje vode prema standardu ISO/IEC 17025).

Kako prenosi portal Kvalitet, jedan od zahteva ISO/IEC 17025 jeste da metode moraju biti validirane u matricama koje se testiraju. Ove matrice su detaljno opisane u koloni Materijali/Proizvodi testirani u UKAS planovima za akreditaciju, a istorijski, vodene matrice su opisane u opštim terminima što je dovelo do različitih deskriptora za slične tipove vode. Ovo može dovesti do konfuzije kada se traže organizacije za testiranje koje mogu da izvrše testiranje za određene matrice i nedostatak jasnoće za akreditovane organizacije.

Ovaj tehnički bilten je zamišljen kao dokument sa smernicama za definisanje tipova voda koji će se koristiti kao deskriptori u planovima akreditacije organizacija koje sprovode aktivnosti testiranja i/ili uzorkovanja vode.

Od njegovog prvobitnog objavljivanja u junu 2014. godine, došlo je do značajnog porasta u broju organizacija za testiranje koje sprovode testiranje voda vezanih za zdravstvenu zaštitu koje se ne uklapaju u postojeće kategorije, što dovodi do nedoslednosti u prikazivanju takvih voda u tabelama.


Svrha ovog dokumenta je da standardizuje raspored akreditacije kako bi se sprečilo nenamerno dodeljivanje materijalne prednosti organizaciji sa određenim ili neuobičajenim tipom vode, klasifikacijom tipova vode u široke kategorije. On nije zamišljen kao propisani dokument i ne postavlja dodatne zahteve u ISO/IEC 17025, već daje objašnjenja i smernice o trenutnim zahtevima unutar međunarodnog standarda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.