Izvor: eKapija | Petak, 17.05.2019.| 09:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Niš i SANU u potrazi za kadrovima koji su potrebni niškoj privredi

Centar Niša (Foto: ollirg/shutterstock.com)
Grad Niš i SANU će u periodu od devet meseci istraživati niška tržišta rada, kako bi unapredili postojeće obrazovne profile i kreirali programe celoživotnog učenja, koji bi pomogli sticanju znanja i veština usklađenih sa potrebama privrede.

Projekat pod nazivom "Analiza kadrovskih potreba industrijskih preduzeća u Gradu Nišu: razvoj konkurentnih obrazovnih profila" finansiraće Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša.

Cilj je da se utvrde potrebe niških industrijskih preduzeća, kao i da se utvrdi postojeći jaz u poslovnim veštinama novih visokoobrazovnih kadrova, odnosno diplomiranih studenata.

Kako se navodi na sajtu Grada Niša, za partnere na projektu odabrano je osam privrednih društava, malih i srednjih preduzeća, u oblasti industrijske proizvodnje, koja u Nišu trenutno zapošljavaju 2.309 radnika. Delatnosti preduzeća su oblasti industrijske proizvodnje koje su označene kao prioritetne - prehrambena, IT i elektro, mašinska i logistika, kao i reciklaža.

Očekuje se produbljivanje saradnje sa postojećim partnerima i uspostavljanje saradnje sa novim partnerima iz privrede.

- Na taj način projekat ostvaruje, između ostalog, cilj saradnje akademske zajednice i privrede - kroz angažovanje mladih naučnika (studenata doktorskih studija) u primenjenim istraživanjima - zaključuje se na sajtu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.