NavMenu

Studenti ETF napravili prototip električnog bicikla i plasirali se u finale prestižnog takmičenja u Americi

Izvor: Startit Petak, 17.05.2019. 09:02
Komentari
Podeli
(Foto: connel/shutterstock.com)
Studenti sa pet smerova na ETF-u okupljeni oko tima H-Bridges plasirali su se na finalno takmičenje u oblasti energetske elektronike koje će se održati od 29. do 31. jula 2019. u Medisonu.

H-Bridges jedan je od 10 timova iz celog sveta koji se u aprilu plasirao u finale takmičenja International Future Energy Challenge 2019. Ovaj tim svake godine okuplja studente različitih odseka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i radi na razvoju uređaja energetske elektronike koji treba da ispuni visoke zahteve propisane od strane organizatora takmičenja.

Nevena Paramentić, član marketing tima, objašnjava kako su došli na ideju da tim nazovu baš H-Bridges.

- Ime tima smislio je prošlogodišnji vođa, svima nam se svidelo i učinilo kao dovoljno efektno za privlačenje pažnje. Most kao simbol povezivanja ljudi, država, a ujedno i most koji predstavlja našu vezu sa budućim zanimanjem, i most koji čine komponente uređaja. Jedna reč sa mnogo simbolike. Što se tiče ideje za osnivanje tima, reklo bi se da je, pored popularizacije od strane profesora, dobrom odzivu studenata doprinelo i prošlogodišnje 4. mesto na finalu u Pekingu kada je tim osvojio nagradu "Best Educational Impact Award" - kaže Nevena.

Organizatori su u junu prošle godine zadali temu sa specifikacijama za ovogodišnje takmičenje a svaki tim sa rešenjem mogao je da se prijavi. Rok za predaju rešenja timovima je bio sredina novembra.

- Uređaj na kom rade studenti sa odseka za Energetiku, Signale i sisteme, Elektroniku, Telekomunikacije i Informacione tehnologije uz pomoć svojih mentora prof. dr Slobodana N. Vukosavića i asistenta Aleksandra Milića povezuje bateriju i električni motor kojim se pokreću pedale - objašnjava Miloš Milešević, jedan od članova fundrasing tima. - Zaštita životne sredine je veoma aktuelna svetska tema i nekako su se i organizatori vodili time pri smišljanju teme. Trenutno smo u fazi izrade finalnog prototipa, pošto smo polufinalni maksimalno istestirali i uvideli sve njegove prednosti i neke nedostatke. Novi prototip će članovi tima nositi na finale koje podrazumeva laboratorijska testiranja uređaja, a potom će biti održana realna trka električnih bicikala u prirodi, koja takođe nosi određene poene. Ključne specifikacije bicikla se odnose na snagu koja je 500W, efikasnost od preko 96%, temperaturni porast kutije u kojoj se uređaj nalazi od 48°C.

Studenti materijale i delove za svoj uređaj naručuju preko dobavljača ili ih kontaktraju oko donacija, ali istovremeno prate i svetske trendove u razvoju energetske elektronike i trude se da ih primene u svom projektu. Članove tima u svakodnevnom radu inspirišu njihovi mentori, a najveća motivacija su im prethodni uspesi starijih kolega i dobar timski duh među članovima.

Studenti na projektu rade u fakultetskim laboratorijama za digitalno upravljanje pretvaračima i pogonima i električna vozila.

Tokom predstavljanja projekata u polufinalu takmičenja, tim iz Srbije upoznao se sa konkurentnim timovima i njihovim idejama, ali ono što članicu fundrasing tima Kristinu Radović brine više jeste nedostatak finansijskih sredstava kojima će ovom timu omogućiti da što više članova prisustvuje finalnoj etapi takmičenja.

- Odlazak na finalno takmičenje podrazumeva troškove za avionske karte, smeštaj, vize, prenos uređaja, a to nije mala svota novca. Marketing i fundraising tim se trude da sakupe što više sredstava, kako bi što više članova tima moglo da otputuje. Putovanje je velika obaveza za studente koji predstavljaju fakultet i svoju državu, ali je istovremeno i nagrada za uloženi trud i vreme za realizaciju projekta. Nama svakako znači podrška kompanija i predstavlja dodatni podsticaj za nastavak rada i usavršavanje u našoj zemlji - kaže Radović.

Finale ovogodišnjeg takmičenja zakazano je za kraj jula u Medisonu, a na polufinalu učesnicima je već predstavljena tema za takmičenje naredne godine, a ovaj tim sa ETF-a se nada da će mlađe kolege i budući članovi tima po ugledu na njih započeti novu inženjersku avanturu i prijaviti se sa novim projektom već krajem avgusta kada se bude birao novi tim.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.