Izvor: Večernje novosti | Petak, 17.05.2019.| 12:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

MALI: Biće novca da povećamo plate i penzije

(Foto: beograd.rs)
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da veruje da će rezultati u drugoj polovini godine omogućiti izdvajanja za povećanje plata i penzija.

- Prerano je da govorimo o tačnim procentima za povećanje plata i penzija, ali verujemo da će rezultati koji nam stižu u drugoj polovini godine biti dobri i da će biti fiskalnog prostora za takva izdvajanja, rekao je Mali za Večernje novosti.

On je istakao da to neće biti malo povećanje i da veruje da će građani biti zadovoljni.

- Obećali smo da će svaki višak u državnoj kasi značiti i veće plate i penzije. U prva četiri meseca ove godine imali smo suficit u iznosu od 5,5 milijardi dinara, tako da očekujemo da će se taj dobar trend i nastaviti - naveo je Mali, koji je prethodnih dana intenzivno pregovarao s misijom MMF-a.

Upitan po kojoj stopi će se od iduće godine usklađivati primanja penzionera, Mali odgovora da se razmatra nekoliko opcija, a da je trenutno najverovatniji tzv. švajcarski model koji rast penzija veže za rast plata i stepen inflacije.

Na stolu su i drugi modeli, tako da još nije doneta konačna odluka, dodao je Mali.

Komentarišući procenu Svetske banke da privredni rast Srbije može da bude i 7% godišnje, Mali ističe da su takve procene relevantnih međunarodnih institucija potvrda da su uspešno sprovedene mere konsolidacije, a nakon toga napravljena i osnova za dinamičan privredni rast.

- Smanjenjem deficita i javnog duga, prepolovljenom nezaposlenošću, niskom i stabilnom inflacijom, poboljšanim kreditnim rejtingom zemlje i unapređenjom investicionom pozicijom, otklonjene su barijere za rast BDP-a - ukazao je Mali.

Ministar finansija je izrazio zadovoljstvo zbog leks specijalisa o kreditima u "švajcarcima", ističući da je to jedan od retkih, ako ne i jedini primer gde se do rešenja došlo kao rezultat kompromisa između svih zainteresovanih strana, a ne jednostranom odlukom.

- Prema informacijama koje smo dobili od banaka, već vlada veliko interesovanje građana za refinansiranje kredita. Kako zakon predviđa, država neće plaćati trošak sukcesivno u novcu, već će po tržišnim uslovima emitovati dinarske obveznice bankama kako bi namirile svoj deo obaveze definisan ovim zakonom - kazao je Mali.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.