NavMenu

Stočarima u Vojvodini 1,2 mil EUR za opremanje farmi - Za uređenje kanalske mreže biće izdvojeno 50 mil USD

Izvor: RTV Četvrtak, 16.05.2019. 19:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Patrik Jech/shutterstock.com)Ilustracija
Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu vojvođanskim stočarima uručeni su ugovori o bespovratnim kreditima za opremanje stočarskih farmi, a vrednost ukupne investicije iznosi 1,2 mil EUR.

Ugovore su na štandu Pokrajinske vlade farmerima uručili predsednik Igor Mirović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vuk Radojević.

- Deo novca od ukupne investicije svih ugovora, koja iznosi 1,2 mil EUR, obezbedila je Pokrajinska vlada, a deo vlasnici stočarskih farmi. Ono što imamo danas, a nismo imali 2016. godine jesu mere usmerene na mala i srednja poljoprivredna preduzeća i gazdinstva - rekao je Mirović.

Kako je istakao predsednik pokrajinske vlade, sredstva se više ne dodeljuju velikim kompanijama, jer one mogu sopstvenim sredstvima da finansiraju proizvodnju. Samim tim, na raspolaganju je više novca za mala i srednja poljoprivredna gazdinstva.

Ove godine, kako je najavio Mirović, biće izdvojeno više od 50 mil USD u kanalsku mrežu, čišćenje kanalske mreže, izgradnju novih kanala i opremanje crpnih stanica.

- Ukupan iznos budžeta za poljoprivredu iz godine u godinu je sve veći, a ove godine ćemo posle rebalansa budžeta, u drugoj polovini 2019. obezbediti dodatna sredstva - najavio je Mirović.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević rekao je da su u odnosu na 2016. godinu subvencije za poljoprivrednike uvećane za 50%.

- Danas smo uručili ukupno 69 ugovora farmerima sa teritorije Vojvodine, a od ukupne vrednosti Pokrajina je preko resornog sekretarijata uložila 60 miliona, dok učešće poljoprivrednika iznosi 62 miliona dinara. Najviše izdvajanja bilo je za opremanje svinjarskih farmi, 66,5 miliona dinara - rekao je Radojević.

Za govedarske farme izdvojeno je oko 31 miliona, ovčarske gotovo 30 miliona, a u živinarske 15 miliona dinara. Pokrajina, podsetio je Radojević, posebno afirmiše poljoprivrednike mlađe od 40 godina i žene.

- Ovu grupaciju posebno izdvajamo, kako bi mogli da ostvare veći nivo povraćaja u odnosu na realizovanu investiciju i budu dodatno finansijski stimulisani. Danas, od 69 uručenih, takvih ugovora imamo 54. Od toga, imamo 48 korisnika mlađih od 40 godina, a 22 žene - rekao je sekretar Radojević.

Sedam ugovora potpisano je sa korisnicima u Бačkoj Topoli, potom slede Novi Sad, Subotica, Vrbas, ŽitiŠte.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.