Izvor: eKapija | Četvrtak, 16.05.2019.| 17:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Usvojen predlog urbanističkog plana za Park prijateljstva na Ušću - Doneta odluka i o izgradnji tunela između Savske i Dunavske padine

Budući izgled Parka prijateljstva Ušće (Foto: Beoinfo)
Skupština grada donela je na sednici od 16. maja 12 važnih planskih akata, a reč je o planovima detaljne regulacije za pojedine zone, kao i o izmenama postojećih planova. Takođe, usvojene su i odluke da se izrade ili dopuni još 14 planova.

Kako je tim povodom istakao glavni urbanista Marko Stojčić, plan detaljne regulacije za Park prijateljstva na Ušću definisaće konačni razvoj ovog parka, prenosi Beoinfo.

- On je jedna od najvažnijih zelenih površina grada Beograda i uz gondolu koja treba da bude izgrađena, dobiće sasvim novi smisao. Budući kapacitet gondole dozvoliće da se poboljša saobraćajna veza između ovog dela grada i Kalemegdana, što će uticati i na smanjenje broja automobila i poboljšanje ekološke situacije u gradu. Park će biti i dodatno ozelenjen i obogaćen kvalitetnim rekreativnim sadržajem - istakao je Stojčić.

Govoreći o tunelskoj vezi između Savske i Dunavske padine koja obuhvata delove opština Stari grad, Savski venac i Palilula, Stojčić je rekao da je u izradi ovog plana učestvovalo više od 200 stručnjaka.

- Želeli smo izvodljivo rešenje koje neće ugroziti dešavanja na ulazu i izlazu iz tunela. Sigruni smo da ćemo podzemnom vezom u dužini od dva kilometra smanjiti troškove rekonstrukcije ulica, uštedeti gorivo, a u centralnoj zoni omogućiti da se smanji zagađenje i da se ekološki oporavi - rekao je Stojčić.

Kao jedan od veoma važnih planova, Stojčić je pomenuo i plan detaljne regulacije za izradu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Veliko Selo - prva faza na Paliluli, za koji je istakao da predstavlja jednu od obaveza na putu ka Evropskoj uniji.

Među usvojenim planovima detaljne regulacije su područja između nekoliko ulica u opštini Čukarica, komercijalna zona između saobraćajnice T6, Cara Dušana i Banatske u Zemunu i delovi Zevzdare, Zemuna i Voždovca.

Odbornici su doneli i plan detaljne regulacije za izradu toplovodne mreže od sanitarne deponije u Vinči do toplana Konjarnik i Mirijevo na teritoriji Grocke i Zvezdare.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.