Izvor: RTV | Četvrtak, 16.05.2019.| 08:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pri kraju renoviranje dela Opšte bolnice Pančevo

Ilustracija (Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Godinu i po dana je trajalo renoviranje internističkog dela Opšte bolnice Pančevo. Radovi su pri kraju, i u ponedeljak je počelo preseljenje prvih pacijenata u potpuno rekonstruisan i savremeno opremljen deo bolničke zgrade.

Pokrajinska vlada uložila je blizu 600 miliona dinara u ovaj posao, jer je reč o najvažnijoj zdravsvenoj ustanovi u južnom Banatu.

- Ko je ranije imao priliku da poseti, ili nesreću da se leči na internističkom odeljenju pančevačke bolnice, neće moći da prepozna ovaj deo zgrade posle rekonstrukcije. Glavni radovi su završeni, ostali su neki detaljlji, ali su pojedini spratovi kompletno gotovi, i u ponedeljak je počelo preseljenje prvih pacijenata - izjavio je direktor bolnice dr Slobodan Ovuka.

- Mi danas preseljavamo pacijente etapno. Biće tu do petka svi pacijenti sa internog odeljenja, sa grudnog i neurološkog. Znači, ovo je zgrada Internog odeljenja u kojoj ima pet odeljenja, tako da ćemo mi to sve uspeti do petka da preselimo. Uslovi na ovom spratu gde trenutno stojimo su bili kao i 19. veku. Na čitavom spratu su bila dva sanitarna čvora, iako su na ovom spratu bili hemodijaliza i koronarna jedinica - kaže Ovuka.

Zgrada je iznutra praktično ponovo građena, jer su na njoj obavljleni obimni strukturni radovi, naglašava Ovuka.

- Zidovi su novi, instalacije, struja, voda, medicinski gasovi, kiseonik, protivpožarni sistem, internet, elektronski nadzor, video kamere, video nadzor... Sve je o urađeno u toku prethodnih 18 meseci. Kompletna stolarija, termoenergentska efikasnost podignuta za 100 posto. Imamo centralnu klimu, centralno grejanje, toplotne pumpe, rasvetu koja se pali na pokret. Ovde gde trenutno stojimo sutra će već biti pacijenti. To je koronarna jedinica. Ispod nas će biti neurologija. Planirano je otvaranje jedinice za akutni moždani udar koju nikad nismo imali u Pančevu. Vi znate da neurološko odeljenje radi u veoma teškim uslovima, neghigijenskim. Tako da ćemo mi faktički sva ta odeljenja gde su nam najteži uslovi za pacijente bili do pre neki dan preseliti do petka, i to će potpuno dobiti novu dimenziju i način lečenja - dodaje on.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.