Izvor: Balkan Green Energy News | Sreda, 15.05.2019.| 14:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Podneta žalba Energetskoj zajednici zbog ugovora o kupovini električne energije za TE Kosova e Re

(Foto: west cowboy/shutterstock.com )
Prištinske i međunarodne nevladine organizacije podnele su zvaničnu žalbu u okviru mehanizma za rešavanje sporova Energetske zajednice (EnZ) u vezi sa zakonitošću ugovora o otkupu električne energije (PPA) za projekat izgradnje Termoelektrane (TE) Kosova e Re, koji trenutno čeka ratifikaciju parlamenta u Prištini, saopštila je organizacija Bankwatch.

Žalbu su podnele organizacije Balkan Green Foundation, GAP Institute, Group for Legal and Political Studies, INDEP i CEE Bankwatch Network. Inače, i Sekretarijat EnZ je u junu prošle godine saopštio da više elemenata ugovora o kupovini električne energije predstavlja nedozvoljenu državnu pomoć.

Vlada u Prištini je 2015. godine na tenderu izabrala američku kompaniju ContourGlobal kao investitora u TE Kosova e Re snage 500 MW.

U žalbi prištinskih i međunarodnih nevladinih organizacija se navodi da ugovor o kupovini električne energije, potpisan od strane vlade u Prištini i firme ContourGlobal u decembru 2017. na 20 godine, ne poštuje pravila Ugovora o osnivanju Energetske zajednice o državnoj pomoći jer pruža ovoj firmi niz pogodnosti koje joj omogućavaju prednost u odnosu na druge proizvođače električne energije.

Kako navodi Bankwatch, ugovor, takođe, stavlja veliki teret na budžet prištinsku vladu i potrošače električne energije, jer garantuje da će kompanija u vlasništvu institucija u Prištini otkupiti svu električnu energiju proizvedenu od strane kompanije ContourGlobal po ceni od 80 EUR/MWh – mnogo više od trenutnih cena električne energije u regionu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.