Izvor: Mondo | Sreda, 15.05.2019.| 13:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Beogradu do 2030. planirane investicije od 12 mlrd EUR - Najavljena gradnja metroa, dva tunela, dva mosta

Ilustracija (Foto: Roman023_photography/shutterstock.com)
U narednih 10 godina glavni grad Srbije trebalo bi da bude veliko gradilište. Planirane su investicije od 12 mlrd EUR, pojedine projekte podržaće i Evropska unija.

Odbornici Skupštine grada Beograda u četvrtak, 16. maja, razmatraće niz predloga, među kojima je i odluka o osnovanju javno-komunalnog preduzeća za izgradnju i obavljanju prevoza putnika metroom i razvoj gradske železnice u Beogradu.

Metro je gotovo "večita" tema u Beogradu. O ovom vidu prevoza priča se više decenija, a bio je i u planu dok je gradonačelnik bio Branko Pešić. Aktuelne gradske vlasti prethodnih meseci, pa i godina, takođe su najavljivale početak radova na izgradnji metroa, što je izazvalo polemiku u javnosti. Krajem decembra prošle godine, odlukom gradske skupštine, osnovano je preduzeće za izgradnju metroa, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić tada je izjavio da će ukupna vrednost radova iznositi 3,6 mlrd EUR, od čega će prva faza koštati 1,3 mlrd EUR.

- Planirane su dve linije metroa: prva od Žarkova i Železnika do Mirijeva, ali u prvoj fazi samo do Karaburme. Druga linija planirana je od Ustaničke do Zemuna, s tim da će jedan krak te linije ići prema Ulici Jurija Gagarina. Prva linija će biti duga 22 kilometra, u prvoj fazi će dužina iznositi 17 kilometara, dok će druga biti duga oko 20 kilometara - rekao je Vesić 26. decembra 2018. godine.

Delegacija glavnog grada Srbije, koju je predvodio upravo Vesić, boravila je u ponedeljak u Briselu, gde je planirano otvaranje kancelarije Beograda, a to bi trebalo da doprinese boljem predstavljanju i jačanju podrške Evropske unije za projekte koji su planirani u narednih desetak godina.

Planirane investicije za projekte su 12 mlrd EUR, a očekuje se da se pojedini sprovedu uz podršku EU, koja i inače već finansira određene radove u Beogradu, poput rekonstrukcija ulica i trgova.

Jedan od tih kapitalnih projekata je i metro, čija bi izgradnja, najavljuje Vesić, trebalo da počne 2020. godine.

Prema rečima Vesića, Beograd očekuje i izgradnja dva nova mosta preko Dunava i Save, kao i izgradnja dva tunela, jednog u samom centru grada, a drugog ispod Topčidera.

Takozvani "smart plan 2021/2027/2033" predviđa ulaganja u putnu infrastrukturu, koja podrazumevaju izgradnju mosta preko Save, mosta kod Ade Huje, tunela koji bi spojio Savski amfiteatar i Bulevar despota Stefana, kao i tunela Topčider.

Osim ovih, Vesić je domaćinima u Briselu, a tamo su bili i predstavnici Saveza nemačkih gradova i direktori kancelarija Berlina i Frankfurta, predstavio još neke projekte, navodeći i žičaru od Kalemegdana do Ušća.

Najavio je i uređivanje deponije u Vinči, izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda, rekonstrukciju Ulice kneza Miloša (radovi u 2020. godini), četiri nove podzemne garaže, železničku liniju od aerodroma do centra grada, kao i Nacionalni stadion u Surčinu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.