Izvor: eKapija | Sreda, 15.05.2019.| 12:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Veliki uspeh festivala Beldocs - Za sedam dana prikazan 121 dokumentarni film u 12 sala

Dvanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs 2019. ostvario je planirano za ovogodišnje izdanje i prevazišao očekivanja, što ukazuju utisci stranih gostiju festivala, brojni medijski napisi, kojih je ove godine bilo u rekordnom broju, kao i rast publike.

Tokom sedam festivalskih dana prikazan je 121 film u 16 programa koji su se odvijali u 12 sala, festival je ugostio više od 160 gostiju, što autora filmova, što filmskih profesionalaca koji su bili učesnici Industry programa u kojem su dodeljene nagrade u ukupnom iznosu od 16.500 EUR.

Zabeležen je porast broja posetilaca festivala, a čak 15 projekcija bilo je rasprodato, među kojima kuriozitet čine rasprodate reprizne projekcije, što se retko gde dešava.

Pored mnogobrojnih gostiju, radost festivalu i publici donela su dvojica istaknutih dokumentarista, Japanac Kazuo Hara i Goran Dević iz Hrvatske, čije retrospektive su organizovane u Beogradu, a najjaču pravu ljubav prema dokumentarnom filmu pokazale su dve gledateljke koje su izdržale projekciju najdužeg filma festivala "Mrtve duše" u trajanju od 496 minuta – osam sati i 16 minuta, koje ćemo posebno nagraditi.

Sve ovo osnažuje festivalski tim da u narednim godinama Beldocs bude još bolji, jer je odavno prerastao datu mu titulu najomiljenijeg prolećnog festivala u Beogradu, i sada stremi ka festivalskom vrhu Evrope.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.