Izvor: Tanjug | Sreda, 15.05.2019.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Posle ZF-a u Pančevo stižu još dve nemačke kompanije iz autoindustrije krajem 2019. i početkom 2020.

Ilustracija (Foto: Rob Bayer/shutterstock.com)
Posle pokretanja proizvodnje u nemačkoj kompaniji iz oblasti autoindustrije ZF u Pančevu, koja se sprema za nova ulaganja u visini od 60 mil EUR, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov najavljuje dolazak još dva investitora iz Nemačke, krajem ove i početkom naredne godine.

Prema rečima gradonačelnika, ZF je u prvu fazu investicije uložio 100 mil EUR i izgradio fabriku za proizvodnju autokomponenti.

U nastavku realizacije druge faze planira se proširenje proizvodnje na dodatnih 30.000 m2 i formiranje razvojno-istraživačkog centra, za šta bi trebalo da se izdvoji dodatnih 60 mil EUR.

- Prethodnih godina glavni predmet rada lokalne samouprave bilo je opremanje Severne poslovne zone, jer je naša procena bila da će to povećati konkurentnost grada Pančeva za privlačenje stranih direktnih investicija, što se i ostvarilo - kaže Pavlov za Tanjug.

Izgradnja razvojno-istraživačkog centra, garancija je, prema rečima Pavlova, da je kompanija ZF došla u našu zemlju kako bi razvijala najasavremenije procese i dugo poslovala u Srbiji.

Sa investitorom iz Nemačke trenutno se pregovara, kaže, o trećoj fazi investiranja.

U prve dve faze ove investicije, biće zaposleno najmanje 1.000 ljudi i to najviše onih sa srednjom stručnom spremom u proizvodnji, dok bi nekoliko stotina visokoobrazovanih radnika, posao moglo da dobije u istraživačkom centru, o čemu se još pregovara.

Upravo iz tog razloga, navodi, Ministarstvo obrazovanja je dozvolilo otvaranje još jednog razreda za mehatroničare u Pančevu.

- Nadam se da ćemo imati zadovoljstvo da saopštimo odluku o dolasku još jednog investitora do kraja ove godine, a drugu, već početkom sledeće - kaže Pavlov.

Napominje da je reč o "ozbiljnim stranim direktnim investicijama sa velikim nivoom ulaganja", ali za sada, Pavlov nije mogao da iznosi više detalja, osim da skrene pažnju da je reč o investitorima iz Nemačke.

Osim kompaniji ZF, placeve u Severnoj poslovnoj zoni, Pančevo je prodalo i domaćim privrednicima, a gradonačelnik očekuje da će već tokom proleća oni započeti poslovanje.

Gradska vlast, kaže, sprovodi aktivnosti na proširenju zone za novih 25 hektara, pa bi ova zona tako došla do površine od blizu 100 hektara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.