Izvor: eKapija | Sreda, 15.05.2019.| 10:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

BINA 2019 - Seminar arhitekti-projektanti-praktičari okupio najznačajnije kompanije iz oblasti arhitekture i građevinarstva (FOTO)

U hotelu Crown Plaza je juče (14. maja 2019) održan seminar za profesionalce iz oblasti arhitekture i građevinarstva, a u okviru Beogradske Internacionalne Nedelje arhitekture (BINA 2019) koja se održava 14. put sa temom Pozitivno-aktivno. Namera ovogodišnje smotre je da nastavi promovisanje profesije, putem predstavljanja uspešnih realizacija, nagrađenih i konkursnih projekata i vizionarskih ideja u oblasti arhitekture, kako domaćih tako i autora iz inostranstva. Istovremeno, želja organizatora je da približi teorijska načela i istoriografske principe koji pomažu unapređenju arhitektonske struke i kvalitetu izgrađenog prostora najširoj publici.

Jučerašnji seminar predstavio je seriju predavanja uspešnih firmi koje uvode inovacije u materijalima i tehničko-tehnološkim metodama gradnje, ali i arhitekata-praktičara koji uveliko koriste sve prednosti održive gradnje. Seminar u organizaciji Društva arhitekata Beograda i saradnji sa Inženjerskom komorom Srbije i Ambasadom Finske u Beogradu je organizovan za profesionalce posvećene usavršavanju i unapređenju znanja. Predavanja koja su juče održali eksperti za arhitektonska, projektantska i praktična i održiva rešenja okrenuta budućnosti arhitekture, upućuju nas na stalnu edukaciju i deljenje iskustava sa ostalim strukama i disciplinama.

Seminar je otvorio Milan Đurić, predsednik Udruženja arhitekata Srbije, a onda su o principima održive gradnje i eko projektovanju pričali stručnjaci iz sledećih firmi i arhitektonskih studija:

Gardijan staklo je vodeći međunarodni proizvođač "float" stakla, sa dodatnim premazom, kao i gotovih staklenih proizvoda i rešenja za arhitektonske, stambene, unutrašnje, transportne i tehničke staklene aplikacije. Gardijan, uključujući zavisna društva i filijale, zapošljava 17.000 ljudi i poseduje radna postrojenja širom Severne Amerike, Evrope, Južne Amerike, Afrike, Bliskog Istoka i Azije. Stakla su napravljena pomoću najnaprednije magnetronske tehnologije prskanja stakla premazom.

Osnovan 1937. godine u Milanu, Mapei je do danas postao vodeći svetski proizvođač lepkova i hemijskih proizvoda za građevinarstvo. Počevši od 1960. godine, Mapei razvija strategiju internacionalizacije, strateški raspoređujući proizvodne pogone u cilju racionalizacije transportnih troškova. Grupacija danas ima 70 filijala, 64 proizvodna pogona u 31 zemlji, na 5 kontinenata. Mapei je firma koja naročito vodi računa o održivom razvoju kroz proizvodnju svojih materijala od odabranih sirovina, koja se pakuju u ekološku ambalažu, proizvode na više lokacije zbog smanjenja obima transporta i emisije štetnih gasova koji utiču na sredinu, ušteda energije i kontrola kvaliteta je sveprisutna, kao i visok nivo recikliranosti. Deo strategije Mapei kompanije je smanjiti karbonski otisak, koji je mera našeg uticaja na životnu sredinu i klimatske promene, a izražava se u tonama (ili kilogramima) ekvivalenata ugljen-dioksida.

Mapei razvija sopstvene tehnologije, npr. inovativna tehnologija koja sprečava nastanak buđi za mase za fugovanje – BioBlock, Low Dust – smanjeno oslobađanje prašine pri ugradnji, Ultralite – smanjena težina i veća pokrivna moć...70 % poslovanja Mapei je ulaganje u istraživanje i razvoj namenjeno je razvoju proizvoda koji ne utiču na životnu sredinu. Mapei proizvodi doprinose izradnju zelenih zgrada. Njihovi proizvodi pomažu projektantima i izvođačima dobijanje LEED poena za svoje projekte. Ne samo to, najnovije Mapei zgrade su projektovane i izgrađene prema LEED kriterijumima.

Eurodom je porodična firma koja se već 20 godina bavi prodajom kompletne opreme za kupatilo. Kompanija je osnovana 1995. godine, i uključuje tri prodajna salona. I danas kao i pre 20 godina osnovne vrednosti firme ostaju nepromenjene: puno poštovanje klijenata i dobavljača, pružanje pomoći klijentima korisnim savetima, poštovanje dogovorenih rokova i kvalitetan servis, vrednosti su koje svi zaposleni u Eurodomu slede. Zahvaljujući svemu ovome kao i dobrom upravljačkom timu, Eurodom danas uživa veliko poverenje klijenata i saradnika i s razlogom zauzima vodeće mesto u oblasti kojom se bavi. Na ovom seminaru su predstavili svoj program italijanskih pločica CEDIT Ceramica di Italy. Kultura lepote, umetnosti, arhitekture i dizajna su deo DNK CEDIT-a. Šest ekskluzivnih serija predstavljeno je na salonu "Internazionale del Mobile 2016".

URED studio osnovala je grupa mladih arhitekata 2013. godine u Beogradu. Deluje u oblasti arhitekture, konkretno u polju arhitektonskog projektovanja objekata različite tipologije, pretežno stambenih i poslovnih objekata i objekata edukacije, kao i dizajna enterijera, a zatim i rekonstrukcije i adaptacije. Svoje znanje i projektantsku praksu članovi tima razvijaju i angažovanjem u nastavi i naučnoistraživačkom radu na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Rad URED studija prepoznat je i verifikovan nagradama i priznanjima na nacionalnom i internacionalnom nivou.

AKVS arhitektura se bavi istraživanjem otvorenih prostornih sistema sa ciljem razumevanja i preciznog projektovanja arhitektonske atmosfere, a ka višestrukim mogućnostima individualnih interpretacija prostora od strane budućih korisnika. Trenutno rade na projektu Ambasade Republike Srbije u Kanberi, Australija, i na projektu unapređenja standarda stanovanja u Ruskoj Federaciji (u saradnji sa Strelka KB), nakon osvajanja dve prve nagrade na arhitektonskim konkursima organizovanim tokom protekle godine, kao i GRAND PRIX 41. Salona arhietkture Beograd za Letnje kuće u Kotoru, Crnoj Gori, 2016-2018. Posmatrajući prostor kao otvoreni sistem arhitekte AKVS studija su vodili računa o sedam ključnih tema za stanovanje: svetlost, vazduh, materijali, odnos spolja-unutra, životni scenario objekata, individualna interpretacija i neprekinuta putanja kretanja.

Xella Srbija d.o.o. proizvodi YTONG blokove u Srbiji po nemačkoj tehnologiji i deo je velike međunarodne inovativne kompanije Xella International koja proizvodi građevinski materijal YTONG u više od trideset zemalja širom sveta. Zbog sigurnosnog očuvanja prirode, preko uštede energije kroz proizvodnju, do mogućnosti potpune prerade otpada iz proizvodnje, YTONG je postao sinonim inovativnosti i trajnosti u građevinarstvu.

Sa više od 30 godina iskustva i 1.700 zaposlenih, ALUMIL je jedna od najrazvijenijih kompanija na globalnom nivou u oblasti dizajna i proizvodnje aluminijumskih arhitektonskih sistema. Kao evropski brend sa proizvodnjom u Srbiji svojim klijentima nude više od 80 sistemskih rešenja za arhitektonsku upotrebu, tehničku i logističku podršku u svakoj fazi projekta, garanciju kvaliteta, veliki broj referenci u Srbiji i širom sveta i partnersku saradnju sa klijentima.

Bratislav Tošković je vodeći arhitekta i partner u birou Parviainen Architects, sa sedištem u Helsinkiju. Rođen je 1960. godine u Beogradu, diplomirao je 1985. godine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Duže od trideset godina intenzivno radi na širokom spektru projekata, kao što su komercijalni, izložbeni, zdravstveni, hotelski, rekreativni, kancelarijski, industrijski projekti i projekti aerodromskih terminala. Njegov arhitektonski pristup proizlazi iz koncipiranja svakog projekta kao zadatka kreiranja mesta sa jedinstvenim identitetom.

Za građevinske projekte i projekte vezane za nekretnine neophodna je delotvorna garancija kvaliteta. PlanRadar nudi rešenje za ceo životni ciklus nekretnina, osigurava da svi učesnici u projektu odmah dobiju sve bitne informacije i uvek budu upoznati s istim, aktuelnim stanjem. Na taj način PlanRadar omogućava uštedu vremena, resursa, i troškova. PlanRadar pravi softver za građevinsku dokumentaciju te upravljanje zadacima i nedostacima, sa aplikacijom za pametne telefone i tablete, uz pomoć koje za manje od 10 minuta na terenu korisnik može doći do različite vrste snimljene dokumentacije, protokola, ali i arhitektonskih nacrta, što omogućava laku komunikaciju i praćenje napretka i ispravke nedostataka. Korisnici upotrebom ove aplikacije štede 7 radnih sati nedeljno. Primena u 43 zemlje sveta i 3.500 klijenata među kojima su značajne graditeljske firme, kao i brojne nagrade svedoče o popularnosti ovog softvera.

Fotogalerija
BINA

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.