Izvor: Indikator | Sreda, 15.05.2019.| 09:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Obezbeđen nesmetan protok piva između BiH i Srbije - Potpisan Protokol o priznavanju testova i analiza za industrijske proizvode

Ilustracija (Foto: Inna Sokolovska/shutterstock)
BiH i Srbija su posle 17 godina potpisale Protokol o priznavanju testova i analiza za industrijske proizvode, čime je eliminisan problem protoka robe ove vrste, rekla je direktorka Sektora privrede u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović.

Lalović je, na zajedničkom štandu Privredne komore Republike Srpske i Spoljnotrgovinske komore BiH na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, istakla da je nepriznavanje testova i analiza sačinjenih u BiH, odnosno u Srbiji, stvaralo velike probleme u slobodnom protoku industrijskih proizvoda na granici, što je potpisivanjem protokola u potpunosti eliminisano.

Ocenila je da je na ovaj način rešen terminološki problem koji je opterećivao izvoz piva iz Banjaluke, pa će ono nesmetano prelaziti granicu Srbije.

- Na sastancima odgovarajućih komisija Srbije i BiH dovoreno je da se ujednači terminologija, tako da pivo iz Banjalučke pivare više neće biti vraćano sa granice jer u deklaraciji piše "svijetlo", a ne "svetlo" pivo. Carinici u Srbiji smatrali su da u deklaraciji treba da piše "svetlo", pa šleperi sa pivom iz Banjaluke nisu mogli da pređu u Srbiju dok se to ne ispravi - rekla je Lalović Srni.

Podsetila je da su problemi necarinskih barijera između Srbije i BiH u velikoj meri rešeni pre godinu i po dana, kada je voljom dva nadležna ministarstva – spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije, počelo rešavanje problema necarinskih barijera.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.