Izvor: Večernje novosti | Sreda, 15.05.2019.| 08:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Naplata plastičnih kesa produbila minus u hemijskoj industriji - Pad proizvodnje u prvom kvartalu 17,4%

(Foto: GLRL/shutterstock.com)
Hemijska industrija poslednjih meseci posustaje. Samo u martu njena proizvodnja je bila čak za 14,3% manja nego godinu ranije. Rezultat prvog tromesečja je još slabiji - minus od 17,4%. Pad je najveći u proizvodnji osnovnih hemikalija, veštačkih đubriva i azotnih jedinjenja, plastičnih i sintetičkih masa.

Stručnjaci objašnjavaju da je nekoliko razloga za pad ove grane prerađivačke industrije. Jedan je remont Petrohemije, ali je na manju proizvodnju uticao i stečaj Azotare.

- Zaustavljena je proizvodnja u Petrohemiji zbog remonta i to se svakako oseća u ukupnom rezultatu. Veliki je pad i u proizvodnji plastičnih kesa. Njihov rezultat je čak 39,7% manji nego pre godinu dana. To je pre svega zato što je počela naplata kesa u prodavnicama i zbog najave Beograda da će od sledeće godine ppotpuno zabraniti upotrebu plastičnih kesa. Uticja ima i uvođenje prištinskih taksi od 100% - kaže Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku industriju Privredne komore Srbije.

On dodaje i da je, s obzirom na to da je pad počeo poslednjih meseci prošle godine, to rezultat i zaustavljanja proizvodnje u Azotari, u kojoj je stečaj pokrenut avgusta prošle godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.