NavMenu

Opasni otpad iz "Zastave" u Beogradu čeka transport u Austriju

Izvor: Blic Utorak, 04.08.2009. 10:34
Komentari
Podeli



Najmanje dva meseca opasni otpad iz kragujevačke fabrike "Zastava" biće smešten u beogradskom naselju Kneževac, u transfernoj stanici firme "Miteco". Odatle će biti izvezen u inostranstvo, gde treba da bude uništen. Zvaničnici tvrde da opasnosti za Beograđane - nema.

Izmeštanje 2.000 tona otrovnog hemijskog otpada iz kruga "Zastave" počelo je juče (3. avgust 2009. godine). Prvi kamioni sa burićima punim otpada stigli su iz Kragujevca u Beograd, a transport će biti nastavljen narednih 25 dana. Nakon što sav otpad bude dopremljen u Beograd, očekuje se njegov izvoz u Austriju u specijalizovanu firmu koja će ga uništiti. Posao izvoza hemijskog otpada iz "Zastave" poveren je beogradskoj firmi "Miteco".

- Kamioni će otpad iz "Zastave" najverovatnije dovoziti do kraja avgusta, možda i koji dan duže, u zavisnosti od vremena, jer je postupak drugačiji u slučaju kiše. Otpad će biti smešten u našoj transfer stanici u Kneževcu, tu će biti prikupljen i čekaće dozvole za izvoz - objašnjava Momčilo Manojlović, direktor projekta u "Mitecu".

Kako "Blic" saznaje u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja koje izdaje dozvole za izvoz otpada, za njihovo dobijanje potrebno je najviše 30 dana, što znači da će otpad iz "Zastave" u Beogradu biti najviše dva meseca. Iako je reč o otrovnom hemijskom otpadu, Manojlović tvrdi da je transferna stanica u Kneževcu sagrađena po propisima, da ima urađenu studiju uticaja na životnu sredinu i da nema nikakve opasnosti po građane.

Da su ispoštovane sve mere opreza, kažu i u kragujevačkoj "Zastavi". Sva burad su zatvorena, zapečaćena i umotana u specijalne folije, a preduzete su sve mere opreza kako ne bi došlo do požara ili izlivanja u okolinu, tvrde u ovom preduzeću. U buradima, koje će prevesti oko 100 kamiona, nalaze se ostaci boja i lakova iz fabrike automobila koji su u krugu "Zastave" skladišteni i čuvani tokom proteklih 40 godina. Transport opasnih materija iz Kragujevca sastavni je deo sporazuma između italijanskog "Fiata" i države Srbije o zajedničkim ulaganjima. Celokupan posao finansira Vlada Srbije sa 2,5 mil EUR.

Piralensko ulje voze u Nemačku

Firma "Miteco" je zadužena da izveze van zemlje i šest trafoa sa piralenskim uljem.

- Piralensko ulje neće biti skladišteno u Beogradu, već će iz "Zastave" direktno biti prevezeno u Nemačku - kaže Momčilo Manojlović.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 04.08.09.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.