Izvor: Beta | Utorak, 14.05.2019.| 15:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počela isplata novca poljoprivrednicima iz IPARD fondova - U postupku 736 zahteva

(Foto: Romolo Tavani/shutterstock)
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je danas (u utorak, 14. maja 2019.), da je poljoprivrednicima u Srbiji počela isplata "prvog evropskog novca", u okviru IPARD projekta.

On je na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu razgovarao sa zamenicom šefa Delegacije EU u Srbiji Matejom Norčić Stacmar i zahvalio na podršci Srbiji na njenom putu ka članstvu u EU, posebno u sektoru poljoprivrede i to u sva tri poglavlja - poljoprivredne politike, bezebnosti hrane i ribarstva.

Podsetio je da je u toku realizacija IPARD projekta i da je 736 aplikacija u postupku.

- To su prvi evropski novci koji su isplaćeni direktno na ruke poljoprivrednicima u Srbiji. To je jako važno u poljoprivredi i to je jedan simbolički gest koji oslikava odnose Srbije i Evropske unije - rekao je Nedimović.

On je kazao da je ideja da Srbija postane potpuno kompatibilni sa regulacijom Evropske unije u sektoru bezbednosti hrane, jer je to najsavremenije i najkompletnije tržište hrane na svetu.

- Ako imate tako uređen sistem, onda možete da trgujete s bilo kim na ovoj planeti - ocenio je Nedimović i najavio da će za tri meseca biti akreditovana Laboratorija za bezbednost hrane, kao i da je oprema već nabavljena i angažovan stručni kadar koji će u njoj raditi, čime će Laboratorija biti potpuno u funkciji.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Stacmar je navela da je Srbija u 2018. ostvarila izvoz na tržište EU vredan 1,3 mlrd EUR i da to je pokazatelj puta Srbije ka EU.

Navela je da Delegacija EU pomaže Srbiji, ne samo u pogledu propisa i standarda, već i na modernizaciji poljoprivrede i prerađivačke industrije, a jedan od načina pomoći je i IPARD projekat, kao instrument za razvoj ruralnog turizma.

- Tu nije samo novac u pitanju, već kroz projekat 'EU za tebe' dajemo mehanizaciju, traktore, konkretno 15 traktora biće dodeljeno, potom kombajni, tresači višanja. Reč je 175 mil EUR bespovratnih sredstava za male poljoprivrednike, a na vama samima je kojom brzinom će te raditi, onako kako ste sami sebi zadali i kako se od vas to očekuje - rekla je Norčić Stacmar i dodala da je više od dve trećine srpskih proizvoda plasirano na tržište EU i na tržište CEFTE, a da je Srbija već dobila od EU stotinu miliona evra za razvoj poljoprivrede.

Kako je ukazala, sa uvođenjem evropskih propisa u oblasti zaštite bezbednosti hrane veća je mogućnost da poljoprivredni proizvodi budu plasirani na tržište EU i budu konkurentniji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.