Izvor: eKapija | Utorak, 14.05.2019.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sajamske inovacije - Sistem za navodnjavanje sa mozgom i mašine koje međusobno komuniciraju (FOTO)

(Foto: eKapija)
Precizna poljoprivreda i uvođenje novih tehnolgija u poslednjim godinama sve više dobijaju na značaju. Poljoprivrednici shvataju da se situacija u agraru menja, te da je potrebno voditi računa o tome koliko se ulaže i kakvi su rezultati. Priliku da o ovome saznaju više imaju i na ovogodišnjem 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, koji traje do 17. maja.

Jedna od kompanija koja tradicionalno izlaže na ovoj manifestaciji, i to više od decenije, jeste Livona. Prikazuju opremu koja se tiče precizne poljoprivrede, a o čemu je reč, za eKapiju je objasnio Aleksandar Ćorić, mašinski inženjer i šef prodaje u Livoni:

- Imamo dva simulatora na kojima je predstavljen rad automatskih sistema, koji se implementiraju u traktore, kombajne, samohodne prskalice i sistema koji navode samohodne mašine po parcelama zbog idealnih pravaca sastavnih redova u ratarstvu, povrtarstvu i voćarstvu.

Ova firma bavi se i opremom za geodeziju i geoinformacionim sistemima. Tako su izložili i dva drona koja mogu da se koriste u preciznoj poljoprivredi.

- Na osnovu jednog ili više preleta mogu da snime stanje useva na parcelama, kao i da se pomoću njih uradi digitalizacija parcele. Ako se priključne mašine povežu sa navigatorima, prema datim analizama mogu da rade varijabilno doziranje semena, đubriva, hemije. Poljoprivrednici na ovaj način tačno tretiraju i zemlju i useve onako kako to treba. Ovim ostvaruju maksimalni prinos, uz manja ulaganja i uštedu u radu - napominje Ćorić.

Posetioci ovde mogu da se upoznaju i sa Trimble softverima, koji sve podatke objedinjuju na jednom mestu.

- Dostupne su automatska sinhronizacija podataka i razmena podataka između mašina na parceli, između kancelarije i mašine, kao i između mobilnog telefona, tableta, desktop računara i tableta gde se mogu prenositi podaci u smislu navigacionih i graničnih linija onlajn u realnom vremenu - navodi naš sagovornik.

Dodaje da danas njihovu opremu na teritoriji Srbije, BiH, Makedonije i Hrvatske koriste i mala gazdinstva, sa 40, 50 hektara, kao i veliki proizvođači i industrija, koji rade od 10.000 do 40.000 hektara.

- Ova tenologija ima široku primenu i svake godine se implementira 10% do 15% više opreme kod nas na tržištu. Nije reč samo o bržem i lakšem radu za rukovaoca, nego se radi i o monitoringu i praćenju i na kraju kalkulacija šta se u sezoni uradilo i gde se uštedelo - zaključuje Aleksandar Ćorić.

Sistem za navodnjavanje sa mozgom
Sistem za navodnjavanje sa mozgom


Oni koji se sa otvorenog prostora prošetaju do Master hale, naići će na kompaniju Avital, koja se predstavlja opremom za navodnjavanje, profesionalnim sistema, kao i opremom za prečišćavanje voda i protivmraznu zaštitu. Ove godine skoncentrisani su na digitalizaciju u poljoprivredi i prikazuju svetski novitet kompanije Netafim.

- Predstavljamo nešto najnovije na svetskom tržištu - NetBeat. To je prvi sistem za navodnjavanje sa mozgom. Radi se o kompjuteru koji ima mogućnost da prikuplja podatke sa terena i da ih analizira uz pomoć agronoma i pomoćnog servisa. Te podatke ponovo šalje u glavnu kontrolnu jedinicu i daje instrukcije kako da ta jedinica upravlja sistemima za navodnjavanje. To je nešto što ne postoji na svetskom tržištu - otkrila je Olivera Lukačević, direktor prodaje u firmi Avital.

NetBeat je tehnologija kojom može da se upravlja i sa pametnog telefona, a vrlo je jednostavna za korišćenje. Koristi cloud tehnologiju za prikupljanje podataka. Namenjena je i malim proizvođačima, kao i onima koji imaju velike posede.

Aleksandra KekićFotogalerija
Livona i Avital na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.