Izvor: Blic | Utorak, 14.05.2019.| 08:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija na mapi svetskih tehnoloških centara - Beograd i Novi Sad prepoznati kao mesta za razvoj inovativnih kompanija

Ilustracija (Foto: Provasilich/shutterstock.com)
Najnovije istraživanje tehnoloških centara sveta, koje sprovodi Startup Genom iz SAD, uvrstilo je Beograd i Novi Sad kao zajednički centar za razvoj inovativnih novih kompanija. Startap ekosistem je jedini centar iz ovog regiona, koji se našao na mapi pomenutih centara.

Posebno su prepoznati poreski podsticaji inovativnim kompanijama, koje je naša zemlja uvela od 1. januara ove godine, kao i kvalitetno obrazovanje inženjera. Njihova dostupnost prepoznata je kao jedna od pet najboljih u svetu. U top pet našle su se i kompanije, koje se bave razvojem blokčejn tehnologije (blokchain - tehnologija na kojoj su zasnovane kriptovalute). Prepoznat je i potencijal u razvoju kompjuterskih igara.

Vlada Srbije uložila je 79 mil USD u razvoj tehnološke infrastrukture, kao što su startap centri, naučno-tehnološki parkovi, naučni instituti i tehnički fakulteti. Posebno je značajan doprinos imala Inicijativa Digitalna Srbija.

Veruje se da se ovim izveštajem potvrdio brz rast domaćeg IT sektora, a očekuje se da će ovo doprineti povećanju stranih investicija.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.