Izvor: Južne vesti | Ponedeljak, 13.05.2019.| 15:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Amerikanci finansiraju povećanje energetske efikasnosti u Niškoj toplani - Manja potrošnja i jeftinije grejanje

Ilustracija (Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)
Gradska toplana u Nišu dobiće novac od američke Vlade da poboljša sistem daljinskog grejanja. U prvoj fazi bi trebalo da se oko 15 miliona dinara potroši za rekonstrukciju kotlarnica Ratko Jović i Majakovskog, a direktor Toplane Predrag Milačić da je ovo prvoizabrani od ukupno 17 projekata sa kojima su konkurisali.

Zato još, kako kaže, ne može da precizira da će novac biti utrošen baš u ove namene, ali su zasad izgledi takvi.

- Delegirali smo 17 projekata, u trenutnoj varijanti je taj prvoocenjeni projekat za rekonstrukcije na tim kotlarnicama, verovatno će tako da se završi, ali dok se ne potpiše s Amerikancima ne bismo izlazili sa konkretnim stvarima - kaže Milačić.

Radovi koje plaćaju Amerikanci trebalo bi da povećaju energetsku efikasnost kotlarnica, što znači manju potrošnju energenata, a naposletku i potencijalno jeftinije grejanje.

Inače, Grad Niš je sa Pančevom i Čačkom izabran za učešće u dvogodišnjem projektu USAID-a za energetsku efikasnost u Srbiji, a kako se navodi na gradskom sajtu, ukupna vrednost projekta je 2,1 mil USD.

Memorandum koji je prvobitni pravni okvir za ove investicije potpisan je sa čelnicima izabranih gradova baš u niškoj Toplani, gde je boravio pomoćnik direktora Američke agencije za međunarodni razvoj USAID Brok Birman resorno zadužen za Euroaziju.

- Unapređenje efikasnotsi toplana u Srbiji od ključne je važnosti kako bi građani Srbije stalno imali pristup pouzdanom i priuštivom grejanju - rekao je Birman, prenose na gradskom sajtu.

Inače, reč je o bespovratnim donacijama, a direktor Toplane očekuje da će u narednim godinama Amerikanci nastaviti ulaganje u energetsku efikasnost daljinskog grejanja u Nišu.

- Bukvalo treba da odradimo sve, jer smo posle njihove procene i istraživanja izabrani kao neko ko će to lepo da iznese, da bi mogli da prošire misiju i povećaju sredstva. Nije malo značajan taj novac koji ćemo u startu da dobijemo, to je nekih 15 miliona dinara. Nije beznačajna ni konsultantska pomoć koju će da nam daju, zaista je čoveku drago kad čuje da je izabran od svih gradova kao neko za koga će da očekuje da će to lepo da iznese - dodao je Milačić.

Kako je naveo gradonaček Niša Darko Bulatović, potpisivanje Memoranduma sa Birmanom u Nišu omogućio je okvirni sporazum koji su potpisali Vlada Srbije i Vlada SAD.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.