NavMenu

ŠSTK priča o uspehu: Mladen Vukanac, general manager Sauter Building Control Serbia - Sektor automatizacije zgrada zakoračio je u digitalnu eru

Izvor: Promo Sreda, 15.05.2019. 09:08
Komentari
Podeli
Mladen VukanacMladen Vukanac
Sauter je svetski brend u oblasti automatizacije poslovnih zgrada, šoping molova, bolnica, hotela svih drugih tipova objekata. Na ovim prostorima prisutni su već više od 50 godina, a u martu ove godine na ISH sajmu tehnike u Frankfurtu predstavili su svoje najnovije rešenje "Modulo 6".

O samom rešenju "Modulo 6", ali i o digitalnom planiranju objekata i zelenoj gradnji u Srbiji, za eKapiju je govorio Mladen Vukanac, general manager u kompaniji Sauter Building Control Serbia.

- Sauter upravo pomera granice i postavlja nove standarde u oblasti automatizacije kroz digitalizaciju, iCloud i "Internet of things" koncept primenjen u Modulo 6 opremi i rešenjima. Sektor automatizacije zgrada je očekivano sada i zakoračio u digitalnu eru.

Tradicionalne sisteme zamenjujemo novim svetom "Internet of things" (IoT) i iCloud, a Sauter Modulo 6 se povezuje sa cloud-om i IoT-ovima jednako prirodno i sigurno kao i sa postojećim sistemima koje smo koristili do sada. Preko protokola MQTT-a podaci se sada mogu automatski skladištiti na iCloud-u po potrebi, ili se mogu integrisati u lokalni sistem iz iCloud-a. Cloud servisi su dostupni za kontrolu, rad i inženjering. Cloud nam pruža nove i fantastične mogućnosti za optimizaciju rada zgrada. Analiza podataka kao što su stepeni korišćenja uređaja, aktuatora i ventila daje nam unapred informaciju o očekivanom veku upotrebe samog uređaja. U svakom trenutku možemo da vršimo dijagnostiku uređaja u Sauter sistemu i tako možemo da delujemo preventivno, dakle pre nego se pojavi kvar koji dovodi do zastoja u radu čitavog sistema ili jednog njegovog dela. Modulo 6 nam omogućuje da komuniciramo sa zgradom i putem glasovnih komandi preko cloud-a, ali i lokalno putem Bluetooth-a koji je integrisan u Sauter opremu.

Intervju sa Mladenom Vukancem je trinaesti u nizu razgovora sa firmama-članicama Švajcarsko-srpske trgovinske komore, kojima ŠSTK promoviše rad švajcarskih firmi u Srbiji i ističe vrednosti i dobre poslovne prakse ove zemlje i ovih kompanija.

eKapija: Sauter se poslednjih nekoliko godina intenzivno bavi energetski efikasnim rešenjima i "zelenom gradnjom". Koliko je srpsko tržište spremno za ovaj vid gradnje i kako se može dodatno unaprediti?

- Srbija je, čini mi se, prepoznala zelenu gradnju, međutim promocija takvog jednog koncepta mora da bude uvek prisutna. Naša zemlja mora da vodi računa o interesima investitora i da pokuša da obezbedi podsticaje za taj vid gradnje. Zelena zgrada svakako doprinosi ne samo uštedama energije, zdravijem okruženju i poboljšanju kvaliteta života ljudi, ona je i motor ekonomskog razvoja. Ako znamo da se zelenom gradnjom podstiču domaći proizvodjači i lokalna radna snaga, onda svaka inicijativa u tom smislu može višestruko korisno da se vrati svima nama. Naša pozicija po pitanju zelene gradnje u odnosu u Evropu nije loša, ali svakako postoji mnogo prostora za napredak.

eKapija: Koliko investitori primenjuju zelene tehnologije prilikom gradnje svojih objekata?

- Gotovo da se pola projekata od onih koje realizuje naša kompanija trenutno nalazi u procesu "Green building" sertifikacije. Dakle, investitori razmišljaju svakako o benefitu koji im donosi zelena zgrada i porede ga sa investicionim troškovima koji prate jednu takvu izgradnju. Važno je istaći da zelena gradnja nije obaveza, već je isključivo odluka investitora da gradi zeleno. Zelene tehnologije pomažu ne samo u marketinškom smislu kojim investitor poručuje da vodi računa o životnoj sredini, te o tome da njegova zgrada pruža komforne uslove života uz zdravo okruženje, već i u mnogo važnijem ekonomskom smislu gde su uštede resursa tokom ekspolatacije zgrade velike.

eKapija: Sauter ima i svoje alate za digitalno planiranje objekata i softver za upravljanje zgradama. Koliko primena savremenih tehnologija doprinosi razvoju vašeg poslovanja i na koji način?

- Primena digitalnih tehologija nam svakako otvara mnogo novog prostora za budući razvoj, ali istovremeno otvara i mnoga pitanja u kom će smeru taj razvoj zaista da se odvija i šta nam budućnost donosi. Naš interes kao svetskog brenda u oblasti automatizacije zgrada jeste da budemo kreatori razvoja u automatizaciji IoT zgrada, što upravo i činimo ove godine implementacijom naših novih rešenja "Modulo 6" koja se baziraju na IoT i Cloud tehnologijama primenjenim u Building Automation koceptu poslovanja.

eKapija: Gde je Srbija u oblasti kojom se bavite (automatizacija zgrada) u odnosu na druge zemlje regiona u kojima poslujete, a gde u odnosu na evropsko i šire tržište?

Visoke standarde mora da prati kvalitet. Sauter je kompanija koja, ukoliko treba bilo čega da se odrekne, kvalitet će biti na poslednjem mestu.


Naše tržište prepoznaje kvalitet i da nije tako Sauter ne bi opstao ovoliko dugo. Mogu da kažem da nivo tehnologija i rešenja koje koristimo na projektima u našoj zemlji idu potpuno u korak sa projektima u mnogo razvijenijim zemljama EU. Svi naši klijenti razmišljaju dugoročno. Sa takvim načinom razmišljanja njihov logičan izbor jeste Sauter.


eKapija: Sauter je još tokom devedesetih u Srbiji realizovao projekte poput automatizacije podzemne železničke stanice kod Vukovog spomenika i poslovne zgrade NIS u Novom Sadu. U međuvremenu ste radili na čitavom nizu objekata, tržnih centara, fabrika... Koji su trenutno glavni projekti i aktivnosti kompanije Sauter u Srbiji?

- Radimo na velikom broju poznatih projekata koji se u ovom momentu realizuju u našoj zemlji. U pitanju su poslovne kule i poslovni centri, fabrike, hotelski kompleksi…. Tokom svih ovih godina smo se pozicionirali kao neko ko je gotovo neizbežni učesnik u procesu izgradnje velikog projekta o čemu govore naše reference u proteklih 20 i više godina.

eKapija: Koje švajcarske vrednosti primenjujete u poslovanju?

Četiri pojma su uvek u vezi sa našim poslovanjem: postojanost, inovacije, pouzdan kvalitet i znanje.

ekapija: Kako ocenjujete rezultate poslovanja Sautera u proteklom periodu, globalno i na tržištu Srbije i regiona (Balkana)? Koji su bili glavni izazovi u radu?

- Kompanija globalno beleži stalni rast i to nam daje mogućnost da ulažemo u razvoj i istraživanje što je izuzetno važno u poslu kojim se bavimo.

Izazova ima jako mnogo, dugoročnih, kao i onih na dnevnoj bazi. Teško je zaista ovde izdvojiti neke od njih, ali je potpuno jasno da bi bez izazova posao bio dosadan, a posao mora da bude dobrim delom i zabava kako bi se upešno obavljao na duže staze.

eKapija: Kakva su očekivanja kompanije i planovi za naredni period?

- U narednom periodu očekujemo da traje ovaj talas investicija koji je krenuo u građevinskom sektoru i radujemo se tome. Pripremamo postojeće kapacitete i trudimo se da rastemo zajedno sa tržištem.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.