Izvor: eKapija | Ponedeljak, 13.05.2019.| 13:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Jubilarno 50. izvođenje Korešpodencije u Zvezdara teatru

Ilustracija (Foto: Mammut Vision/shutterstock.com)
Predstava Korešpodencija biće izvedena jubilarno, po 50. put, 16. maja u 19:30 u Zvezdara teatru. Delo pisca Borislava Pekića, u dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza, priča je o cincarskoj porodici, u kojoj zapravo mogu da se prepoznaju mnoge druge porodice.

Nastala je prema romanu Zlatno runo i još osamdesetih godina je bila veoma važna na beogradskoj pozorišnoj sceni, navodi se u saopštenju Teatra.

Ovu predstavu je oživeo i režirao Gorčin Stojanović, koji je rekao da posebna radost dolazi od toga što, iako je reč o izrazito duhovitom komadu, Korešpodencija ne mora nužno biti i - smešna:

- Smeh ne bi trebalo da prekrije značenja. Čestitajući glumcima, pozorištu, pa i sebi, ovaj mali jubilej, ja ga, zapravo, čestitam publici koja se ne sme potcenjivati, pa se nadam da to nismo ni učinili.

Glumačku podelu čine Branislav Lečić, Slavko Štimac, Anica Dobra, Joakim Tasić, Jelena Stupljanin i Branko Vidaković. Ova predstava nas je uverila u to da prepiska može biti veoma zanimljiva i dinamična teatarska forma, smatra Štimac:

- Prepiska ili dijalog monologa, ova naizgled pasivna dramaturška forma, daje veliku šansu glumcu da, ograničen drugim pomoćnim sredstvima, izloži jasno ideje pisma publici koja tako postaje sastavni deo ovog pozorišnog (poštanskog) ambijenta. Upravo zbog ove specifičnosti i naravno velikog interesovanja publike, jako je važno da ova predstava ima dug pozorišni život.

Zaplet počinje tako što mladi gazda Simeon Njegovan poželi da napusti porodični posao i da se prepusti slobodi cirkuskog života, a sve zbog jedne fatalne žene, koju u predstavi igra Jelena Stupljanin.

- Jako mi je zabavno da igram ovaj predivan lik, koji je zahvaljujući divnom Pekićevom tekstu prebogat u slojevima svog bića. Od početka mi je bilo jasno da se ovakva prilika i ovakvi likovi ne igraju često, tako da uživam u svakoj predstavi koju smo dosad odigrali, a radujem se narednih 50, kao i još mnogo izvođenja nakon toga - kaže glumica.

Predstava je do sada učestvovala na brojnim festivalima i osvojila veoma značajne nagrade. Glumica Anica Dobra je za ulogu Milice Njegovan do sada osvojila čak sedam nagrada na prestižnim pozorišnim festivalima.

- Imati uvek mesto gde možeš da odeš i da se vratiš, naziva se dom. Imati uvek nekoga ko te voli i na koga možeš da se osloniš, naziva se porodica. Imati oboje je blagoslov i naziva se Milica Njegovan. Jubilej nije imenica, već predstavlja glagol! Slavimo ono kroz šta smo prošli i radujemo se onom što nas čeka - rekla je Dobra.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.