NavMenu

Imenovan UO preduzeća "Energija Novi Sad" - tender za novi gasno-parni blok na jesen

Izvor: Beta Nedelja, 02.08.2009. 11:16
Komentari
Podeli

U Novom Sadu je održana prva Skupština akcionara Društva za kombinovanu proizvodnju termoelektrične i toplotne energije "Energija Novi Sad" (ENS), saopštila je "Elektroprivreda Srbije" (EPS).

Zajedničko preduzeće EPS-a i Novog Sada za izgradnju nove gasne elektrane-toplane "Energija Novi Sad" osnovano je 6. jula u Novom Sadu.

Kako se navodi, konstituisanjem Skupštine akcionara zajedničko preduzeće je zvanično počelo sa radom, nakon što se Vlada 23. jula saglasila sa osnivanjem ENS-a.

ENS je osnovan da bi se sa strateškim partnerom izgradio novi gasno-parni blok visoke energetske efikasnosti (TE-TO), koji će omogućiti jeftiniju proizvodnju električne i toplotne energije.

Moderno postrojenje, koje bi kao pogonsko gorivo koristilo prirodni gas, trebalo bi da košta oko 200 mil EUR, a očekuje se da će 2012. godine biti priključeno na mrežu.

Međunarodni tender za izbor strateškog partnera, navodi se, ENS će raspisati ove jeseni.

Na prvoj konstitutivnoj Skupštini akcionara ENS-a imenovan je Upravni odbor u kome su kao predstavnici EPS-a imenovani pomoćnik generalnog direktora EPS-a Zoran Manasijević i izvršni direktor EPS-a Slobodanka Krčevinac.

Predstavnici Novog Sada u Upravnom odboru ENS-a su pomoćnik gradonačelnika Vitomir Vučković i član Gradskog veća zadužen za finansije Živko Makarić.

Upravni odbor će prvu sednicu održati u avgustu.

Članovi Skupštine akcionara su u ime osnivača, Grada Novog Sada, direktor Javnog preduzeća Novosadska toplana Janko Čobrda, a u ime EPS-a direktor TE-TO Novi Sad Slobodan Lakić, ističe se u saopštenju.

Postojeća TE-TO Novi Sad proizvodi struju, toplotnu energiju za grejanje Novog Sada i tehnološku paru za Rafineriju nafte Novi Sad.

Postrojenje se tokom prethodnih nekoliko godina koristilo uglavnom tokom zimskih meseci za potrebe grejanja Novog Sada i za snabdevanje Srbije strujom.

Zbog nedovoljnog angažovanja i velikih troškova, cena struje značajno prevazilazi cenu kilovat-sata iz termoelektrana na domaći lignit, što rad TE-TO Novi Sad trenutno čini ekonomski neodrživim na duži rok.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.