NavMenu

Kako će izgledati Zvezdin stadion posle obnove? - Ostaje atletska staza (FOTO)

Izvor: Gradnja.rs Ponedeljak, 13.05.2019. 16:00
Komentari
Podeli
(Foto: gradnja.rs)
Pobedničko rešenje za rekonstrukciju stadiona FK Crvena zvezda razvijaće naš najveći klub kao brend, a osim samog stadiona, radiće se i na razvoju okruženja. Tako će stadion Rajko Mitić postati sportski i komercijalni sistem. Ovo donosi rešenje u kategoriji A - Rekonstrukcija stadiona sa zadržavanjem atletske staze, jedno od tri pobednička rešenja. Potpisuje ga srpsko-italijanski autorski tim IES d.o.o. – Infrastructure Engineering Services, Italferr S.p.A. i CREW – Cremonesi Workshop S.r.l.

Centralna tačka plana je stadion, a "kičma" će biti promenada, koja će povezati severnu i južnu stranu područja. U planu su i objekti sportskog sadržaja, šoping centri sa lokalima za izdavanje, poslovni prostori u okviru rekonstruisane zgrade Sportskog društva, trgovi i javni prostori za odmor i rekreaciju na otvorenom, kao i parkinzi povećanog kapaciteta.

Autori su odlučili da zadrže prepoznatljiv tunel iz kojeg igrači pristupaju terenu. On će biti rekonstruisan i proširen. Posebna pažnja je posvećena tribinama, a one će i dalje biti neprekinute, kako se ne bi narušilo formiranje kontinualnih koreografija. Zadržana je i specifična forma stadiona, a Zapad će i dalje biti dominantan.

(Foto: gradnja.rs)


Radiće se i rekonstrukcija fasade stadiona, a cilj je stvaranje novog imidža i snažne savremene pojavnosti eksterijera. Fasada i krov tretirani su kao deo istog omotača. Metalne tordirane letvice formiraju vetreni sloj fasade. Biće obojene crvenom bojom sa jedne strane, i belom bojom sa druge strane. Tako će omogućiti da se čitava fasada doživljava kao dinamična, menjajući se u zavisnosti od ugla posmatranja.

Stadion će kompletno biti rekonstruisan, kako bi odgovorio na složene zahteve UEFA standarda. Podzemna etaža biće uvedena ispod zapadne tribine, i delom ispod Severa, sa podzemnim kolskim pristupom za autobuse. Ovde su smeštene i svlačionice, kao i prateće prostorije za igrače, doping kontrola, prostorije za predstavnike medija, sudije i delegate, magacinski prostori, VVIP parking kao i poseban ulaz za VIP goste.

Prizemlje je na celom stadionu opremljeno toaletima, štandovima za hranu i piće, kao i prostorijama za pružanje prve pomoći.

Stadion će imati 26 ulaza, od kojih će dva biti za VIP goste. Uveden je i još jedan svečani ulaz na zapadu za VVIP goste, koji će moći da se koristi i kao ulaz u stadion danima kada se ne održavaju utakmice.

(Foto: gradnja.rs)



Prvi sprat je osmišljen kao promenada, odnosno prsten, koji će posetiocima omogućiti da obiđu ceo krug oko stadiona. Ovde će se nalaziti restorani, kafići, prodavnice, teretana, muzej i suvenirnica. Na prvom spratu zapadne tribine nalaziće se i sponzorske lože, banket sala, lože legendi Crvene zvezde kao i dva ekskluzivna restorana koji za vreme utakmice opslužuju sve VVIP posetioce stadiona. Ovaj deo stadiona biće aktivan i kada nisu utakmice, čime će se obezbediti ekonomska održivost stadiona.

Na drugom spratu zapadne tribine nalaziće se VVIP sadržaji - 33 skybox lože i prateći barovi. Na trećem spratu zapadne tribine nalaziće se administrativne prostorije kluba kao i tehničke prostorije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.