Izvor: Blic | Ponedeljak, 13.05.2019.| 09:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rudarstvo bi u Srbiji u narednim godinama moglo da bude glavni adut naše privrede - Najbogatiji smo bakrom, olovom, cinkom i lignitom

(Foto: Ljubiša Aleksić/RTB Bor)
Nedavno, kineska kompanija JCXKS potpisala je ugovor vredan 33,5 mil EUR za eksploataciju rudnika zlata i bakra na lokalitetu Čukaru peki kod Bora, na kojoj leži oko milion tona bakra, a kompanija je najavila i potragu za zlatom.

Stručnjaci veruju da bi rudarstvo u Srbiji u narednim godinama moglo da bude glavni adut naše privrede. Kada je reč o eksploatacijama, najzastupljenije su one bakra, zlata, olova, cinka, gvožđa, hroma, mangana, molibdena, kobalta, kadmijuma, antimona.

Samo u Boru se nalazi oko 15 miliona tona bakra i oko 370 tona zlata, a vrednost ovog nalazišta je procenjena na oko 100 mlrd USD.

- Najbogatiji smo bakrom, olovom, cinkom, kao i ugljem, najviše lignitom. Od nemetaličnih sirovina, tu je glina, kao i tehničko-građevinski kamen za puteve - rekao je Predrag Mijatović, zamenik direktora Geološkog zavoda Srbije.

Rade Jelenković, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, kaže da u Srbiji postoji 48 do 50 različitih ruda i oko 5.000 pojava i nalazišta. Kako tvrdi njegov kolega Vladimir Simić, postojeća ležišta imaju potencijal za bar još 15-20 godina eksploatacije.

Srbija ima i veliki potencijal jadarita, nedavno otkrivenog u zapadnoj Srbiji. Kod Loznice se nalazi jedno od najvećih svetskih ležišta ovog minerala iz kojeg se izdvaja litijum. On bi mogao da počne da se eksploatiše 2023. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.