Izvor: Tanjug | Nedelja, 12.05.2019.| 10:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Napišite "vakcina izaziva autizam" i Instagram će vas blokirati

(Foto: Pe3k/shutterstock.com)
Posle kritika na dozvoljavanje haštagova kojima se brže šire lažne vesti, kompanija Facebook odlučila je da se pozabaviti ovom opcijom u okviru Instagrama i ograniči mogucnosti za zloupotrebu, prenosi portal Seebiz.

Problem je izašao u prvi plan nakon što su se pojavili tagovi koji promovišu postove u kojima se tvrdi da "vakcine mogu ubiti", pa će Instagram na prvom mestu blokirati one tagove koji šire dezinformacije u vezi s vakcinasanjem, da bi se kasnije proširio i na druge netačne informacije.

Tako su već blokirani haštagovi poput #vaccinescauseautism i #vaccinescauseaids a sada se planira blokiranje i onih koji ne sadrže konkretnu informaciju, ali se koriste za širenje lažnih vesti, poput #vaccines1234.

Kada Instagram blokira neki haštag više nije moguće pronaći one sadržaje koji su bili organizovani u okviru njega, pa klik na banovani haštag ne donosi nikakve rezultate, čime se sprečava dalje širenje netačnih, te zlonamernih informacija.

Pored toga, Instagram radi i na drugim načinima za borbu protiv lažnih vesti u situacijama kada neki korisnik pretražuje problematični haštag.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.