NavMenu

Proizvod jedinstven u svetu stiže sa farme kod Vršca - Tanoshinde sapuni sa jajima japanske prepelice osvajaju tržište

Izvor: eKapija Petak, 10.05.2019. 13:20
Komentari
Podeli
(Foto: Tanoshinde)
Više od 2,5 miliona jaja japanske prepelice potrošio je Boris Jakšić pre nego što je dobio savršenu formulu za svoj jedinstveni proizvod - sapun sa svežim jajima japanske prepelice.

Jakšić, vlasnik firme Tanoshinde koja proizvodi kozmetiku od jaja japanske prepelice, za eKapiju priča da je bilo potrebno pet godina istraživanja i rada na pronalaženju načina da se stabilizuje sveže jaje u proizvod konstantne vrednosti.

- Ovo je prvi put u svetu da je neki proizvođač uspeo da ubaci jaja u sapun. Posle mukotrpnog rada najzad smo otkrili kako da iskoristimo sveža jaja u proizvodnji kozmetike, uz očuvanje sastava i kvaliteta jaja - kaže naš sagovornik i nastavlja da je, najzad, početkom 2019. u Beogradu osnovana firma Tanoshinde, čiji naziv, otkriva, potiče od stare japanske reči koja u doslovnom prevodu znači "živi život".

Na pitanje otkud ideja da od jaja japanske prepelice pravi sapune, Boris nam odgovara da ona potiče od želje da "to malo čudo od jajeta", koje je, kako kaže, prebogato vitimanima A, D, E, B6 i B12 i mineralima cinkom, jodom, kalcijumom i magnezijumom, dobije još veću upotrebnu vrednost i da se ljudi koji cene prirodnu kozmetiku "nagrade" nečim što je 100% prirodno i zdravo.

- Naša ideja je bila da napravimo preparat koji je u potpunosti sastavljen od prirodnih supstanci, za razliku od klasične izrade sapuna koja podrazumeva veliku količinu glicerina ili parafina koji su, kao što znamo, dobijeni preradom nafte.
(Foto: Tanoshinde)
Tako su nastali sapuni napravljeni isključivo od svežih jaja japanske preplice, prirodnih ulja poput maslinovog devičanskog ulja, suncokretovog nerafinisanog ulja, kokosovog, ulja smilja i arganovog ulja, uz dodatak prirodnih mirisa kao što su koren biljke vanile i cimeta, ali i generisanog mirisa nevena renomirane francuske kuće Roshe koji ima međunarodni naziv Neva - ističe Jakšić i dodaje da se u sapunu namenjenom za piling lica i tela nalaze i mlevene sasušene ljuske prepeličjih jaja, koje su pune kalcijuma.

Prema njegovim rečima, Tanoshinde sapuni pomažu u tretiranju problematične kože i akni i omekšavaju i hrane kožu čineći je mlađom, a sve zahvaljujući jajima japanske prepelice koja sadrže veliku količinu tokoferola (vitamina E) koji doprinosi podmlađivanju. Pritom, dodaje naš sagovornik, sapun od jaja japanske prepelice je pH neutralan i nema uticaj na kiselost kože, a izuzetno prija suvoj koži.

U jednom sapunu od 100 grama nalazi se čak 17,2 jajeta japanske prepelice. Jaja koja se koriste u proizvodnji sapuna dolaze sa farme prepelica u Hajdučici kod Vršca koja posluje u sastavu firme Tanoshinde. Farma se sastoji iz dela sa pticama nosiljama i odgajališta pilića japanske preplice. Broji 5.000 nosilja i 2.000 mužjaka i stalno ima nova legla malih japanskih preplica, a kapaciteti naših inkubatora su 10.000 jedinki mesečno.
(Foto: Tanoshinde)
- Naši proizvodni kapaciteti su ograničeni, oko 25.000 sapuna mesečno, s obzirom da se sve radi ručno (izrada i sečenje) i da je tehnologija izrade jako osetljiva. Put od prepelice do sapuna dug je čak šest meseci, uključujući tu i proces sušenja. Jaja japanskih prepelica se nalaze u inkubatoru 30 dana dok se ne izlegne nova ptica, a potrebno je da prođe još dva i po da bi prepelica počela da nosi jaja i još toliko dok se ne izradi sapun - objašnjava Jakšić.

Sapune sa jajima japanske prepelice kupci će od 1. juna 2019. godine moći da pronađu u prodavnicama jednog velikog svetskog lanca kozmetike u Srbiji.

- Kao jedan od pobednika dm inkubatora, Tanoshinde je dobio priliku da se nađe nađe na policama dm drogerija. Reč je o sapunu lavanda i piling sapunu ruzmarin i rtanjski čaj, koji će se prodavati isključivo u njihovim prodavnicama - navodi Boris Jakšić.

On za eKapiju otkriva i planove firme za naredni period:

- Kada je reč o razvoju novih kozmetičkih preparata, trenutno su u fazi sertifikacije tečni sapuni i šampon od svežih jaja japanske preplice, kao i krema-melem sa ovim sastojkom koja je već dobila najviše ocene instituta za zdravstvo Srbije - ističe sagovornik našeg portala. On dodaje da je u planu i izvoz i da je u pitanju saradnja sa jednom velikom američkom kompanijom, a napominje i da su budući planovi firme Tanoshinde vezani i za razvoj novih prehrambenih proizvoda na bazi jaja i mesa japanske prepelice.


- Proizvodićemo paštetu od mesa japanske prepelice, kao i kombinaciju kozjeg sira i kuvanih prepeličjih jaja, a ovi proizvodi mogli bi da se nađu na našem tržištu već krajem septembera ili početkom oktobra - otkrio nam je vlasnik firme Tanoshinde.
(Foto: Tanoshinde)

Jaja japanske prepelice pomoćno lekovito sredstvo za 59 bolesti

Jaje japanske preplice je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pomoćnim lekovitim sredstvom za 59 bolesti. Prema rečima Borisa Jakšića, postoji blizu 400 naučnih studija lekara, uglavnom iz Japana, Rusije, Švajcarske i Indije, o lekovitom dejstvu jaja japanske preplice. Po međunarodnoj skali, u lečenju povišenog krvnog pritiska i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu pomaže konzumacija 120 svežih oplođenih jaja japanske prepelice; kod anemije, migrene, dijabetesa, gastritisa, bronhitisa, astme, aterioskleroze, visokog holesterola, infarkta, nervnog rastrojstva i tuberkuloze potrebno je 240 prepeličjih jaja, a za premor usled teškog fizičkog rada, ali i tumor na mozgu - 1.080.

Potrebno je da bolesnik u u određenom vremenskom periodu popije navedenu količinu jaja (od 120 do 1.080, zavisno od vrste bolesti). Prva tri dana lečenja pije se po tri jajeta, a nakon toga pa sve do kraja lečenja po pet jaja dnevno. Deca (u zavisnosti od uzrasta) piju manji broj jaja - do tri godine starosti dva jaja dnevno, do pet godina tri jajeta, do deset godina četiri jajeta.

Terapija traje između 15 i 50 dana (u zavisnosti od količine jaja i uzrasta) i ako je potrebno moze se ponoviti posle obavezne pauze od 2 meseca, ali razmak između dve terapije ne bi trebalo da bude duži od šest meseci.
Jaja japanske prepelice korisna su i za zdrave osobe, jer sprečavaju alergije, poboljšavaju krvnu sliku i snižavaju nivo lošeg holesterola, a podižu i imunitet smanjujući podložnost sezonskim virusima.

B. Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.