Izvor: Tanjug | Petak, 10.05.2019.| 13:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Druga šansa Privredne komore za preduzeća koja imaju problem u poslovanju

Ilustracija (Foto: SFIO CRACHO/shutterstock.com)
Oko polovine preduzeća ne preživi pet godina poslovanja u zemljama Dunavskog regiona, a u stečaju bude oko 15% firmi. Zbog toga je Privredna komora Srbije (PKS), sa partnerima iz regiona, pokrenula projekat čiji je cilj da ohrabri privrednike koji nisu imali sreće u prvom pokušaju, da počnu novo poslovanje.

U Srbiji je prošle godine, prema zvaničnim podacima, osnovano 5.848 privrednih društava, a registrovano je 24.328 preduzetnika. Istovremeno je ugašeno 1.707 privrednih društava, a 14.418 preduzetnika je prestalo sa radom.

- U planu je da se tokom realizacije projekta predlože mere za poboljšanje poslovnog okruženja, jer koliko je važno osnivanje novih preduzeća, prioritet treba da bude stvaranje uslova za očuvanje postojećih biznisa - objasnila je Tamara Dunđerović, rukovodilac Centra za programe podrške privredi i MMSP PKS i menadžer projekta.

U zemljama Dunavskog regiona druga šansa i poslovni neuspeh predstavljaju kulturnu barijeru, posebno za početnike u poslovanju, a prisutan je i strah. Ipak, prema podacima Evropske komisije, biznisi koji su ponovo pokrenuti rastu brže od onih koji posluju prvi put.

Kroz Danube chance 2.0 PKS je organizovala sastanke sa predstavnicima relevantnih institucija i organizacija, predstavnicima uspešnih kompanija, onih u problemu, kao i sa početnicima u poslovanju, na kojima je predstavljen koncept projekta Druga šansa.

- Na sastancima su biznisi imali priliku da predstave problem sa kojim su se suočili, da saznaju više o programima podrške koji su im dostupni, kao i o uslugama PKS-a i pomoći na koju mogu da računaju u postupku medijacije i finansijskog restrukturiranja - objansila je Dunđerovićeva.

Projekat je poceo u julu 2018. godine a traje do 2021. godine. Finansira se iz Danube region programa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.