NavMenu

Završeno spajanje Vojvođanske i OTP banke

Izvor: eKapija Petak, 10.05.2019. 12:14
Komentari
Podeli
Predrag Mihajlović (Foto: Stefan Tomašević)Predrag Mihajlović
Vojvođanska banka i OTP banka Srbija zvanično su završile jednu od najkompleksnijih integracija na domaćem finansijskom tržištu i u našoj zemlji nastavljaju uspešno da posluju pod nazivom Vojvođanska banka. Integrisana banka trenutno je šesta po veličini na tržištu Srbije, sa skoro 6% tržišnog učešća, više od milion klijenata i trećoj po veličini mrežom filijala.

Integracija klijentima donosi brojne pogodnosti, uključujući proširenu paletu proizvoda i usluga koje predstavljaju sinergiju najboljih rešenja, veću efikasnost, pokrivenost sa čak 148 filijala širom zemlje, kulturu inovacija, i podršku matične OTP Grupe kao dominantane regionalne bankarske grupe na tržištu Centralne i Istočne Evrope.

- Тоkom cele prethodne godine značajni resursi Vojvođanske banke i OTP Banke Srbija bili su usmereni na sprovođenje integracije. U ovom procesu koji jeizuzetno složen i koji je zahtevao veliko angažovanje svih zaposlenih, uspeli smo da ostvarimo odlične poslovne rezultate. Udruživanjem dve banke otvoren je put da konsolidovana Banka postane najdinamičnija i najperspektivnija finansijska institucija na srpskom tržištu - rekao je Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke i zahvalio se svim zaposlenima, kao i klijentima na razumevanju i poverenju.

Nenad Bungin (Foto: Stefan Tomašević)Nenad Bungin
U 2018. tokom procesa integracije, Vojvođanska banka i OTP banka Srbija ostvarile su sveukupan najbolji rezultat u poslovanju za poslednjih deset godina. Taj trend uspešnog poslovanja se nastavio i u prva četiri meseca ove godine kada je Banka (ne uključujući troškove integracije) ostvarila dobit u iznosu od58,7 mil EUR. Istovremeno, ukupna aktiva uvećana je za 17% i iznosi 1,7 mlrd EUR.


- Posebno smo ponosni na činjenicu da smo u ovakvim uslovima ostvarili najveći rast u našoj matičnoj OTP Grupi, uz povećanje naplativih kredita od 29%, pri čemu je banka bila vrlo aktivna u naplati rizičnih plasmana što je dovelo do najnižeg nivoa nenaplativih kredita od 5%. Uz najveću zabeleženu profitabilnost iz redovnog poslovanja, izdvaja se povećanje tržišnog učešća u svim poslovnim segmentima uz rast bruto plasmana značajno iznad tržišnog proseka. Ukupni krediti stanovništvu veći su za 15%, dok je kreditiranje privrede poraslo za 18%, skoro duplo u odnosu na rast tržišta - podvukao je Mihajlović.

Nenad Bungin, član Izvršnog odbora, naglasio je da su značajni rezultati postignuti u segmentu poslovanja sa stanovništvom,gde je najveći rast ostvaren kod gotovinskih kredita od 21% čime Banka zauzima skoro 10% tržišnog učešća, dok je prodaja stambenih kredita porasla za 29% uz tržišno učešće od 5,6%.

- U središtu naše pažnje ostaju klijenti i njihove potrebe i sve naredne korake planiramo kako bismo unapredili usluge. Digitalizacija je prioritet u čemu je naša grupa među vodećim u čitavoj Evropi - istakao je Bungin.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.