NavMenu

Španska iskustva za srpski agrar na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

Izvor: Promo Četvrtak, 09.05.2019. 15:54
Komentari
Podeli
(Foto: ICEX)
Ukoliko ste u potrazi za jednostavnim ili automatizovanim plastenikom, sistemom za navodnjavanje koji ne dozvoljava korenju da zapuši zalivne otvore, kvailtetnim semenom ili đubrivom, može vas zanimati da će se Kraljevina Španija četvrti put zaredom predstaviti na 86. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, koji će biti održan od 11. do 17. maja.

Na Nacionalnom štandu Kraljevine Španije, u Hali 1 Novosadskog sajma, srpski privrednici imaće priliku da razmene iskustva sa predstavnicima španskih kompanija Semillas Fito, Tradecorp, RKD, Saleplas, Caudal, Invernaderos Ima i Novedades Agricolas.

Španija - Najveći evropski proizvođač voća i povrća

Španija je danas najveći proizvođać i izvoznik voća i povrća u EU, a treći u svetu.Takođe je vodeća zemlja u EU po površini farmi za organsku proizvodnju. Kroz uspešan model zadrugarstva, razvoj napredne tehnologije i mudru agrarnu politiku, Španija je prevazišla nepovoljne geografsko-klimatske faktore i postala jedan od svetskih lidera u poljoprivredi.

Špansko iskustvo i tehnologija mogu pomoći srpskoj poljoprivredi, a prilika za međusobno upoznavanje je upravo Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu.

(Foto: Carlos Roca/ICEX)
Plastenici i sistemi za navodnjavanje


Španija je prva zemlja u Evropi, a druga u svetu,po površini zasada pod plastenicima, sa čak 70.000 ha, od čega je čak 30.000 ha koncentrisano u andaluzijskoj provinciji Almeriji. Konstantan rast zasada pod plastenicima i ulaganje u inovacije, učinili su da ova sušna oblast, koju ne karakteriše izrazito plodno tle, postane jedan od centara poljoprivredne proizvodnje.

Novedades Agricolas, jedan od vodećih proizvođača plastenika, razvija i nudi kompletna rešenja po sistemu "ključ u ruke". Glavna delatnost kompanije podrazumeva dizajniranje, proizvodnju i ugradnju plastenika i sistema za navodnjavanje. Različiti tipovi plastenika mogu se koristiti u proizvodnji povrća, cveća, sadnica, kao i hidroponskoj proizvodnji, a njihova oprema za navodnjavanje uključuje mogućnost fertirigacije, navodnjavanja kap po kap, hidroponskog navodnjavanja, navodnjavanja rasprskivanjem, mikrorasprskivanjem, itd.

Ima Invernaderos specijalizovana je za proizvodnju i postavljanje svih tipova poljoprivrednih konstrukcija visokog kvaliteta prilagođenih različitim kulturama i klimama. Pruža mogućnost izgradnje plastenika sa kompletnom opremom i automatizacijom, a sisteme kreiraju po modularnom principu kako bi pružili mogućnost proširenja.

Niska količina padavina podstakla je španske proizvođače poljoprivredne opreme da usavrše postojeće sisteme za navodnjavanje kako bi pomogli domaćim poljoprivrednicima da prevaziđu rastući problem nedostatka vode. Tako su španski proizvođač rendžera i lineara RKD i njegov partner u Srbiji Ingel Agro konstruisali najduži elektrificirani dvostrani rendžer na svetu, dužine 1.600 metara, koji se pokazao rentabilnijim u odnosu na one na naftni pogon.

Vredi pomenuti i firmu Caudal, koja je tržištu predstavila svoje inovativno rešenje - cevi za navodnjavanje kap po kap koje sadrže herbicid, koji sprečava ulazak korena u zalivne otvore. Saleplas koristi izdržljive i otporne materijale u proizvodnji delova za izgradnju zalivnih sistema.Ovo je jedna od pionirskih kompanija u adaptaciji cevi od polietilena, pumpama i jedinicama za filtraciju, industrijskim instalacijama, hidrantima, itd. Kompanija je razvila sopstvenu tehnologiju izrade koju je primenila na proizvodnju.

(Foto: Fernando Madariaga/ICEX)
Kvalitetno seme, đubriva i prihrana


Kvalitetan semenski materjial i adekvatna prihrana su kamen temeljac uzgajanja svake kulture. U Španiji, sektor đubriva je od vitalnog značaja, kako sa ekonomskog, tako i sa stanovišta brige o životnoj sredini. Kvalitet španskog đubriva potvrđuje i njegova međunarodna potražanja, budući da je skoro polovina proizvodnje namenjena izvozu. Sa druge strane, španski proizvođači sertifikovanog semena, pogotovo zahvaljujući ulaganjima i istraživanje i razvoj (R + D) obezbedili su optimalan kvalitet sadnog materijala.

Semillas Fito jedna je od firmi koja preko svog distributera u Srbiji, Konus Glorije, srpskim poljoprivrednim proizvođačima može da ponudi seme ratarskih i povrtarskih kultura koje prolazi kroz stroge kontrole kvaliteta kako bi se obezbedio pravilan i ujednačen rast, ali i otpornost, čak i u nepovoljnim uslovima. Semillas Fito ulaže 15% svojih godišnjih prihoda u istraživanje i razvoj.

Kao nezaobilazna dopuna kvalitetnom semenu jeste i kvalietna prehrana. Tradecorp nudi efikasne mikroelemente u obliku helata i suspenzija, biostimulatora, folijarnihđubriva, NPK startera i specijalnih korektora. Kompanija je razvila i novi koncept biostimulacije biljaka - Biostimulation 360⁰, sa ciljem prevazilaženja različitih vrsta abiotičkog stresa.

Koncept je razvijen sa Univerzitetima i naučnim institutima u Madridu, Belfastu i Milanu. Proizvodi kao što je Ultraferro, prepoznat kao najkvalitetniji EDDHA helat gvožđa na svetu, dostupni su i u Srbiji putem njihovog zvaničnog zastupnika, kompanije Tradeagro.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.