Izvor: eKapija | Četvrtak, 09.05.2019.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uslovima poslovanja u Srbiji zadovoljno 57% nemačkih preduzeća - Svi bi ponovo uložili u našu zemlju

(Foto: Kritchanut/shutterstock.com)
Od svih nemačkih firmi koje posluju u Srbiji, 57% zadovoljno je uslovima poslovanja u našoj zemlji, rezultati su ankete koju je sprovela Nemačko-srpska privredna komora (AHK) koja je pokazala da bi se svi nemački investitori koji posluju u Srbiji ponovo odlučili da ovde ulažu.

Nemačke i srpske kompanije - članice Nemačko-srpske privredne komore (AHK), pozitivno su ocenile privrednu klimu u Srbiji, a 88% među članicama Komore iz dve zemlje navelo je da bi ponovo investiralo u Srbiji, pokazuju rezultati ankete, koju je AHK sprovela 14. put među svojim kompanijama članicama.

Anketa je pokazala i da su članice AHK izrazile pozitivno očekivanje u okviru sopstvenog poslovanja i zadovoljstvo tržištem rada, ali i ukazale na to da je u narednom periodu potrebna intenzivnija borba protiv korupcije, jačanje pravne sigurnosti i transparentnosti u javnim nabavkama.

Ovogodišnji rezultati pokazuju da, prvi put, četvrtina anketiranih učesnika ekonomsku situaciju u Srbiji smatra dobrom. Pre šest godina, četiri od pet učesnika je smatralo da je ekonomska situacija u Srbiji loša, a danas je tog mišljenja samo jedan od pet anketiranih.

Kada je reč o razvoju poslovanja i o dodatnom zapošljavanju u 2019. godini, 51% preduzeća u ovoj godini očekuje povećanje broja zaposlenih, dok 47% smatra da će broj zaposlenih ostati nepromenjen. Samo 2% ispitanika smatra da će se broj zaposlenih u njihovim kompanijama ove godine smanjiti. Dalje, 43% ispitanika, nešto manje u odnosu na prošlu godinu, smatra da će u 2019. ponovo investirati, dok samo 4% njih smatra da će se investicije smanjiti, što je takođe skoro duplo manji broj u odnosu na 2018. Ostatak ne očekuje nikakve promene.

Rezimirajući rezultate ankete, predsednik Nemačko-srpske privredne komore dr Ronald Zeliger rekao je da postoje jasni razlozi za zadovoljstvo i da to svakako rezultira stalnim rastom trgovinske razmene između Nemačke i Srbije.

- Dobre vesti su nesumnjivo to što članovi Nemačko-srpske privredne komore ocenjuju da uslovi poslovanja u Srbiji kontinuirano popravljaju i iskazuju zainteresovanost za dalja ulaganja i zapošljavanja. Na drugoj strani, i dalje postoje oblasti koje privrednici godinama unazad ističu kao glavne boljke srpske ekonomije, poput pravne sigurnosti i borbe protiv korupcije, i u njima je potrebno više i energičnije raditi -kazao je predsednik AHK Srbije.

- Trenutna pozicija Srbije na mapi investicionih destinacija u međunarodnom okruženju je na sredini, što znači da konkurencija nikada ne spava. Zato uvek ističem da su privrednici veoma važni ambasadori svake zemlje i da je važno čuti njihov glas, kao i dodatno jačati saradnju države i privrede. U tome će Nemačko-srpska privredna komora nastaviti da bude jedan od najznačajnijih partnera - poručio Zeliger.

Nemački ambasador Tomas Šib izrazio je svoje zadovoljstvo dobrim rezultatima ovogodišnje ankete.

- Reakcija nemačke privrede potvrđuje konstantno pozitivan trend u nemačko-srpskim ekonomskim odnosima koji se ogleda, između ostalog, u sve većem broju preduzeća koja su prisutna na srpskom tržištu, u rastućem obimu investicija i u mnogobrojnim projektima sa velikim generisanjem vrednosti ovde u Srbiji. Tome uveliko doprinosi poboljšanje ekonomske situacije u ovoj zemlji kao rezultat važnih reformi koje sprovodi Vlada Srbije - izjavio je Šib, dodavši da je neophodan nastavak posvećenog rada na sprovođenju reformi u cilju daljeg poboljšanja poslovne klime. Procena preduzeća važan je indikator.

Ambasador Nemačke je rekao da je kada je stupio na dužnost, u Srbiji zvanično bilo zaposleno 48.000 ljudi u nemačkim firmama u Srbiji, a danas, samo godinu kasnije, 60.000.

U okviru ankete koju Nemačko-srpska komora sprovedi u 16 država srednje i istočne Evrope, učesnici su ocenjivali i druge države. Tako se u kategoriji poželjne privredne lokacije, Srbija našla na 11. mestu od ukupno 19 zemalja, kao i prethodnih godina. Kompanije koje već posluju u Srbiji imaju bolje mišljenje o Srbiji od preduzeća koja nikada nisu poslovala u našoj zemlji.

I mada je zajednička ocena da je Srbija i dalje vrlo poželjna destinacija za ulaganja, konkurencija u istočnoj i srednjoj Evropi veoma je jaka, te Srbija mora predano i aktivno da radi na opštem poboljšanju uslova poslovanja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.