NavMenu

Benzin za mesec dana poskupeo više od šest dinara

Izvor: Tanjug Četvrtak, 09.05.2019. 12:48
Komentari
Podeli
(Foto: Ditty_about_summer/shutterstock.com)
U odnosu na cene po kojima je gorivo prodavano početkom aprila, benzin je poskupeo za šest dinara i 28 para, evrodizel za 91 paru i TNG autogas za 3,60 dinara, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije.

Naime, u protekloj nedelji na benzinskim stanicama u Srbiji prosečna maloprodajna cena benzina BMB95 je bila 153,39 dinara po litru, evrodizela 163,91 dinara po litru i TNG autogasa 78,93 dinara po litru.

Kako navode iz Udruženja, slične promene dogodile su se i na tržištima u okruženju i dodaju da nema većih promena u redosledu zemalja na listi cena iskazanih u evrima po litru.

Iako je za proteklih mesec dana u Srbiji najviše poskupeo benzin (pet evro centi po litru), njegova cena je i dalje na nivou regionalnog proseka, što znači da su se slične promene dogodile i u drugim zemljama, navodi Udruženje.

U odnosu na Srbiju, prosečna maloprodajna cena benzina je veća na benzinskim stanicama u Sloveniji, Crnoj Gori, Albaniji, Hrvatskoj i Grčkoj.

Evrodizel, u prvom redu zbog visokih državnih dažbina na ovu vrstu goriva, i dalje je skuplji nego u gotovo svim zemljama sa kojima se Srbija graniči, a nešto su više cene samo u Grčkoj i Albaniji.

I kada je u pitanju cena TNG autogasa, Srbija se svrstava u sam vrh regionalne liste.

Naime, TNG se nalazi na evropskoj listi poželjnih alternativnih goriva i dok mnoge zemlje rade na reafirmaciji njegovog korišćenja u saobraćaju, izuzetno visoko opterećenje države u Srbiji nepotrebno dovodi u pitanje opstanak tog ekološki prihvatljivog motornog goriva.

Cena sirove nafte je prethodna četiri meseca imala trend rasta, podseća Udruženje.

Od 24. decembra do 24. aprila povećana je čak 48%, i upravo ta promena je u najvećoj meri doprinela skoku cena goriva u svim zemljama.

Barel evropske referentne nafta BRENT je u navedenom periodu poskupeo od 50,47 na 74,57 USD.

Mada je na globalnom nivou u toku "obaranje ruku" između zemalja sa najvećim uticajem na tržište nafte, Udruženje ocenjuje da je očigledno da niko nema ozbiljniju prevlast, jer poslednjih nedelju dana nije bilo većih promena cene BRENTA-a, zapravo se stabilizovala na nivou od oko 70 USD po barelu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.