Izvor: Tanjug | Četvrtak, 09.05.2019.| 11:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Skok svetskih cena hrane u aprilu - Meso poskupelo za 3%, mlečni proizvodi za 5,2%

(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Svetske cene hrane porasle su za 1,5% u aprilu, jer je poskupljenje mlečnih proizvoda i mesa neutralisalo pad cena žitarica, saopštila je danas agencija Ujedinjenih nacija za hranu.

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) takođe je objavila svoju prvu prognozu za globalnu proizvodnju žitarica u ovoj godini, predviđajući rekordnu proizvodnju nakon pada zabeleženog u 2018. godini.

Indeks cena hrane ove svetske organizacije, koji meri mesečne promene cena korpe proizvoda (žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera), iznosio je 170,1 poen prošlog meseca u odnosu najviše revidiran podatak za mart od 167,5 poena.

Prethodna cifra za mart je bila 167 poena.

Taj indeks je u aprilu bio na svom najvišem nivou od juna prošle godine, ali još za oko 2,3 odsto ispod nivoa od pre godinu dana.

Indeks cena mlečnih proizvoda porastao je za 5,2% u odnosu na martovsku vrednost, što je četvrti uzastopni mesečni rast, podstaknut snažnom tražnjom za uvozom maslaca, punomasnog mleka u prahu i sira.

Indeks cena mesa porastao je za 3,0% na mesečnom nivou. Indeksi šećera i biljnog ulja takođe su porasli, ali je indeks žitarica prošlog meseca pao za 2,8%.

U svojoj prvoj prognozi za 2019. godinu, FAO predviđa da će svetska proizvodnja žitarica ove godine iznositi rekordnih 2,72 milijarde tona, što je 2,7 posto više u odnosu na nivo iz 2018. godine, kada je proizvodnja pala.

Među glavnim žitaricama, pšenica, kukuruz i ječam bi trebalo da najviše doprinesu povećanju proizvodnje žitarica, sa projektovanim godišnjim rastom proizvodnje od 5,0%, odnosno 2,3 % i 5,4 posto, respektivno, poručuju iz FAO.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.