Izvor: Vino.rs | Četvrtak, 09.05.2019.| 10:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Koja će srpska vina obeležiti ovo proleće?

(Foto: Yulia Davidovich/shutterstock.com)
Prema najavama, vinsko proleće ove godine biće uzbudljivije nego ikad. Zbog toga bi trebalo da malo više pažnje posvetite odabiru vina kada odete u prodavnicu ili restoran.

Ukoliko volite vina sa severa Srbije, ne propustite ona vinarije Tonković. Stekli su međunarodnu reputaciju vinima od sorte kadarka, a ovog proleća predstaviće dva nova vina – osvežavajući penušavac od kadarke iz berbe 2014 i još jedan novitet od sorte kevedinka, lagano vino sa 11,5 % alkohola. Vinarija Maurer i Sagmeister iz Kanjiže privlači pažnju rizlingom Fodor 2017 Maurer i vinom od sorte medenac beli Mezes Feher 2017 Maurer, kao i Lipolist 2017 Sagmeister i Devas Furmint 2017 Sagmeister.

Ukoliko ste ljubitelji proizvodnje vina na što prirodniji način, osim ove dve vinarije, odaberite i Bikicki, ali i sertifikovane organske vinarije Imperator i Plavinci.

Poštovaoci rozea sa Fruške gore trebalo bi da probaju etiketu Roza Nostra vinarije Erdevik. Ona je već dve godine zaredom najbolje roze vino Srbije. Hit je i Rose Premium vinarije Vista Hill iz Šida.

Sa obale Dunava posebnu pažnju privlači Neoplanta vinarije Šijački, zatim kupaža sovinjona i italijanskog rizlinga pod etiketom Vagabundo beli vinarije Tri međe i oblak. Ukoliko želite da probate italijanski rizling, ne propustite etiketu Majstor i Margarita male vinarije Patkov podrum iz Krčedina.

Veća nadmorska visina krije Chardonnay S 2015 Kovačević, koje je najbolje belo vino Srbije prošle godine, kao i Sauvignon S 2017 Kovačević. Degustirajte i kvalitetna vina tipa proseko, koja dolaze pod etiketom Fresco. Novitet iz vinarije Deurić je belo penušavo vino od sorte pino noar Princeps Brut Nature, za koje se veruje da će ozbiljno zaoštriti konkurenciju u tom segmentu na tržištu. Fruška gora nudi i Sauvignon Blanc 2018 vinarije Vinum iz Sremskih Karlovaca, kao i čitavu paletu belih osvežavajućih vina mlade vinarije Komuna.

Dve vinarije iz Smedereva – Janko i Jeremić vode glavnu reč. Smederevka stiže iz vinarije Janko, a sovinjon Sonata iz vinarije Jeremić. Ovo vino se ubraja u najbolje istočnoevropske sovinjone.

Negotin i okolina posebno pogoduju crvenim vinima. Ističu se šardonei Terasa vinarije Matalj i Filigran Chardonnay manastirske vinarije Bukovo.

Šumadija nudi Trijumf Noir 2010 Aleksandrović, najbolji penušavac Srbije za 2018. godinu. Pravo osveženje biće Morava 2018 vinarije Despotika, a tu je i najbolje belo vino Srbije od autohtone sorte za prošlu godinu Tri Morave Vinarije Temet, kao i penušavac od tamjanike istog imena. Treba pomenuti i tamjaniku mlade vinarije Zmajevac.

Vinarija Lastar može da se pohvali odličnim vinima od šardonea, kako u osnovnoj liniji, tako i u barikiranoj. Ovog proleća ne bi trebalo porpustiti njihovu najnoviju etiketu Sauvignon-Viognier Triangl 2017 Lastar.

Kada je reč o novim vinima na tržištu Srbije, vinarija Milijan Jelić iz okoline Valjeva, koja je pre dve godine proglašena za najbolju vinariju Srbije, predstavila je dve kupaže - crvenu pod etiketom Adam i belu nazvanu Eva.

Iz Župe dolaze najupečatljivije tamjanike, a pored onih već etabliranih s etiketama Čokot, Ivanović i Spasić, potrebno je skrenuti pažnju i na tamjaniku Yotta.

Vinarija Doja je početkom proleća predstavila barikirani šardone, koji već sada konkuriše za sam vrh najboljih belih vina ove godine u Srbiji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.