NavMenu

NEDIMOVIĆ: Krediti na 20 godina sa kamatom manjom od 2% za mlade poljoprivrednike

Izvor: Novosti Četvrtak, 09.05.2019. 09:39
Komentari
Podeli
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović  Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović
Nedavno su se u javnosti pojavile priče da bi Srbija mogla da odobri promet GMO robe. Odgovor na to je dao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je rekao da naša zemlja ima važeći Zakon o GMO, koji je vrlo jasan:

- Promet i uzgoj nisu dozvoljeni. Određivanje prema bilo kakvoj drugoj politici u cilju prilagođavanja međunarodnim tržišnim pravilima je odluka koja se može doneti samo uz konultaciju i podršku stručne javnosti.

Na pitanje šta očekuje srpsku poljoprivredu u narednih nekoliko godina, Nedimović je rekao da se očekuje zaokret ka stvaranju preoznatljivih proizvoda višeg stepena prerade. Samim tim napustiće se koncept izvoza sirovina. Državu očekuje preuzimanje sistemskih mera za dostizanje tog cilja i otvaranje novih tržišta.

- Prepoznali smo značaj prerađivačkog sektora i otpočeli stvaranje zakonskog okvira, koji pružaju mogućnost manjim proizvođačima da jednostavno izađu na tržište. Biće ponuđene i nove kreditne linije za prerađivače i izvoznike srpske hrane.

Kada je reč o povećaju subvencija u agraru, Nedimović ističe da se već treću godinu zaredom beleži rekordan rast agrarnog budžeta. U odnosu na 2017. godinu postoji sedam milijardi dinara više za subvencije.

- Najveći deo iznosa usmeren je na podršku investicijama, pre svega kupovini mehanizacije i opreme. Važni su i krediti za subvencionisanje kamate. Nova važna mera je kreditna linija koja će mladim poljoprivrednicima omogućiti da kupe zemljište na period otplate od 20 godina, uz kamatu od 1,9%.


Kako je izjavio za Politiku, kamata će možda biti i 1.95%. Maksimalni iznos pozajmice najverovatnije će biti 50.000 do 60.000 EUR, a na predstojećem Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu trebalo bi da bude potpisan memorandum sa Poštanskom štedionicom o tim zajmovima. One će će najverovatnije biti odobravane bez učešća, dok će garancija biti hipoteka na kupljenu parcelu.

Ministar je dodao i da će do juna biti završena prva faza u kojoj će sistemima za navodnjavanje biti pokriveno 49.000 hektara. Druga faza za predviđenih 74.000 hektara počeće u drugoj polovini godine.

- Time će pokrivenost sistemima biti 6,4% - zaključio je Nedimović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.