NavMenu

Guvernerka Tabaković predstavila plan reformi u 7 tačaka za narednu godinu - Smanjenje poreza na plate, reforma rudarskog i energetskog sektora

Izvor: Tanjug Četvrtak, 09.05.2019. 08:03
Komentari
Podeli
(Foto: NBS)
Poreska reforma, reforma rudarskog i energetskog sektora, nastavak borbe za investitore, deo su paketa reformi od sedam tačaka koje će država preduzeti u narednih godinu dana u cilju bržeg privrednog rasta.

Kako navodi Srpski telegraf, tu su još digitalizacija javnih službi, razvoj kompletne infrastrukture i povećanje minimalca i prosečne plate.

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković rekla je za list da je od početka godine, zaključno s prvom dekadom aprila, evidentiran priliv stranih direktnih investicija već dostigao cifru od jedne mlrd EUR, što je pokazatelj koji govori u prilog očekivanjima.

- Rezultati koje smo ostvarili kao država, neosporni, opipljivi, i merljivi, najbolji su dokaz osnovanosti poverenja u Srbiju i njen rast - istakla je Tabakovićeva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u narednih godinu dana sve snage i kapaciteti bitio usmereni na reforme koje će omogućiti ekonomski rast, a cilj države je da se privredni rast podigne na 7%.

U okviru poreske reforme od sedam tačaka predviđa se dodatno pojednostavljenje procedura, smanjenje poreza i doprinosa na plate, a PDV će ostati među najnižima u Evropi.

Najveći efekat na BDP očekuje se od daljeg jačanja RTB Bor pod upravom kineske kompanije, koja je najavila velike investicije, kao i od iskopavanja litijuma.

Takođe se predviđa rešavanje problema EPS-a, a u oblasti digitalizacije cilj je stići nivo razvijenih evropskih kapaciteta.

Radiće se i na dovođenju investitora raznim podsticajnim merama, a posebno u oblasti visoke tehnologije.

Već se radi na premrežavanju cele Srbije autoputevima i povezivanju sa susednim zemljama.

Najmanja mesečna zarada biće 30.000 dinara, dok će prosečna plata iznositi 500 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.