NavMenu

Obeležen Svetski dan borbe protiv raka jajnika - Najvažnija preventiva kompletan ginekološki pregled bar jednom godišnje

Izvor: eKapija Sreda, 08.05.2019. 16:30
Komentari
Podeli
(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)
U Srbiji svakog dana od tumora jajnika obole više od dve žene, dok na godišnjom nivou ova podmukla bolest odnese više od 450 života. Bolest se često kasno otkriva, budući da nema specifičnih simptoma, te žene neretko ove simptome ili zanemare ili pripišu nekom banalnom problemu.

Povodom obeležavanja Svetskog dana, Udruženje za borbu protiv raka jajnika "Progovori" organizovalo je danas edukativnu tribinu i kulinarsku radionicu pod nazivom "Po našem receptu".

U borbi protiv ove podmukle bolesti, prvi korak jesu preventivni pregledi koji su ključni za otkrivanje kancera, ali je najvažnije da žene prema svom zdravlju budu odgovornije i da barem jednom godišnje urade kompletne ginekološke preglede - poručeno je na današnjoj konferenciji održanoj u Beogradskom marketu.

Budući da ni papanikolau test ne detektuje rak janika, pitali smo dr Aleksandra Stefanović, direktora Klinike za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije kako prepoznati i koji su to simptomi koji mogu ukazivati na najsmrtonosniji kancer od svih maligniteta koji pogađa žene.

Kako je Stefanović rekao za naš portal, ranih simptoma nema a kada se i pojave, oni su veoma nespecifični i vezani su uglavnom za digestivni i urinarni trakt.

- Rak jajnika je veoma teško otkriti na vreme i to je problem sa kojim se suočavaju stručnjaci u celom svetu. Nema nekih specifičnih simptoma koji ukazuju na kancer jajnika. Ono što se najčešće javi na početku jeste nadutost trbuha, poremećaj pražnjena creva i bešike, mučnina, štucanje podrigivanje, što žene često pripišu nekim banalnim stvarima i ne odlaze na pregled. Lečenje u našoj zemlji obuhvata hirurgiju, hemioterapiju i određenu biološku terapiju, a očekujemo da će nam uskoro sistemski biti dostupna i personalizovana terapija kojom se leči BRCA mutirani karcinom jajnika.

Svaki pacijent koji boluije od raka i za koga se sumnja da boluje biva podvrgnut operaciji kao standardnom vidu lečenje. To je operacija koja je radikalna i opsežna i koja iziskuje uklanjanje svih genitalnih organa i organa u abdomenu zahvaćenih tumorom. Naš cilj jeste da uklonimo sve obolele organe, ne samo iz karlice nego i iz celog abdomena. Nekad je to moguće, a nekad ne možemo sve da uklonimo ali se trudimo da bolest svedemo na najmanju moguću meru. Ono što ne možemo da uklonimo, leči se hemioterpaijom – objasnio je Stefanović.

Kako je dodao, za sve ovo su potrebni veliki timovi stručnjaci i dobra opremljenost koju Klinika za ginekologiju i akušerstvo ima.

– U svakoj operaciji učestvuje multidisciplinarni tim, hirurzi različitih specijalizacija, budući da je operacija veoma zahtevna. Na klinici imamo stručnjake koji dugo godina rade i ono što je bitno naglasiti jeste da u zavisnosti od toga kako se uradi prva operacija zavisi dalja sudbina pacijenta - kaže Stefanović.


Određivanje mutacije gena


Približno 10-15% karcinoma jajnika se razvija pod uticajem mutiranih BRCA1 i BRCA2 gena. Žene koje su nosioci mutacije imaju povećan rizik tokom života da obole od karcinoma jajnika, što je od velikog značaja za preventivno delovanje.

Za pacijentkinje kojima je postavljena dijagnoza karcinoma jajnika, određivanje BRCA statusa je od velike važnosti za donošenje odluke o pravovremenoj terapiji, ali daje informaciju i o prognozi bolesti.

- U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije od 2016. godine sprovodi se testiranje BRCA mutacionog statusa iz krvi, a od nedavno je po prvi put u našoj zemlji počelo i testiranje iz tumorskog tkiva, kojim se dodatno otkriva još 30 % pacijentkinja sa karcinomom jajnika, koje su kandidati za odgovarajuću terapiju održavanja, ciljanu terapiju PARP inhibitorima - izjavila je dr Suzana Vasović, medikalni onkolog iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Kako je rekla za naš portal, pacijentkinje u Srbiji obolele od karcinoma jajnika se leče prema međunarodnim standardima, što znači da se posle hirurgije individualno procenjuje da li je toj ženi potrebno dodatno lečenje primenom hemioterapaije i biološke terpaije.

- Srbija od pre godinu dana ima na listi lek koji se kombinuje sa hemioterapijom, a zatim se daje do godinu dana. Kada se posle drugog ataka bolesti, pacijenti ponovo uvedu u stanje bez bolesti, u Evropi prema opštim preporukama, ti pacijenti dobiju terapiju održavanja. U Srbiji toga nema. Pacijenti koji imaju BRCA mutacioni status iz krvi, su kandidati za ovu terapiju. U Srbiji je taj broj od 30 do 50 pacijenata. Mali broj a skupa terapija, pa se nadamo da će ta terapija uskoro dospeti na listu RFZO-a.


Psihološka podrška pacijentima


Predstavnica Udruženja za borbu protiv raka jajnika "Progovori" Gorica Đokić istakla je da bez zajedništva nema uspešnog recepta u njihovoj borbi, pa je cilj Udruženja kojem se priključila pošto je i sama prošla dve operacije i šest hemioterapija, borba za nove terapije koje su potrebne ženama u Srbiji.

- Naša misija nije samo podizanje svesti i pozivanje žena na preventivne preglede što jeste jako bitno, druga misija je borba za inovativne terapije. Zlatni standard je svakako hirugija i hemioterapija, ali tu su i savremene biološke terapije. Mi se kao udruženje borimo za jednu novu terapijsku liniju koja je potrebna ženama koje imaju genetske predispozicije za ovu bolest. Verujemo da ćemo u dogovoru sa nadležnim državnim institucijama, do kraja godine imati na raspolaganju širi spektar savremene inovativne terapije koja je neophodna za efikasnije lečenje naših pacijentkinja – kazala je Đokić.

Zorica Miletić iz Lapova, članica Udruženja, ima 39 godina, a karcinom jajnika otkriven joj je pre devet meseci.

-Imala sam karcinom na oba jajnika. Posle desetak dana sam operisana u KC Kragujevac, primila sam 6 ciklusa hemioterapije, a sada idem na redovne kontrole svaka tri meseca. Kao član Udruženja mnogo mi je značila njihova podrška, kao i podrška porodice i prijatelja. U Udruženju uvek možete čuti i naučiti mnogo korisnih stvari.


Nagrada "Zorica Velicki"


Događaj u Beogradskom marketu održan je u znak sećanja na Zoricu Velicki, devojku koja je nažalost pre nekoliko dana izgubila bitku sa ovom surovom bolešću. Zorica je bila osnivač udruženja "Progovori" i simbol borbe protiv raka jajnika u Srbiji.

Na današnjem obeležavanju Svetskog dana borbe protiv raka jajnika, a na inicijativu Foruma pacijenata Srbije, ustanovljena je nagrada "Zorica Velicki", u znak sećanja na nedavno preminulu počasnu predsednicu udruženja "Progovori". Prema rečima Marka Milovanovića, predsednika Foruma pacijenata Srbije, nagrada će biti dodeljivana na Zoričin rođendan, svakog 26.marta, a kandidati će biti svi pojednici koji budu imali veliki uticaj u borbi za bolji status pacijenata u našoj zemlji.

S. Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.