NavMenu

"Železnice Srbije" potpisale ugovore sa domaćim remonterima

Izvor: Beta Sreda, 29.07.2009. 12:23
Komentari
Podeli

"Železnice Srbije" potpisale su danas (29. jul 2009. godine) ugovore o remontu i proizvodnji lokomotiva i vagona sa osam domaćih remontnih preduzeća, u vrednosti od 2,1 milijarde dinara.

Predviđen je remont 109 putničkih vagona, 500 teretnih vagona i 12 lokomotiva, kao i nabavka 100 novih teretnih kola iz Fabrike vagona u Kraljevu, navodi se u saopštenju "Železnica Srbije".

Sredstva za realizaciju projekta, koji bi trebalo da bude završen do kraja godine, obezbedila je Vlada Srbije, preko Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, a iz postojećih budžetskih sredstava za 2009. godinu.

Garancija za realizaciju biće u formi posebnih kredita preko Fonda za razvoj.

Generalni direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković rekao je da će realizacija projekta već do kraja godine omogućiti tom javnom preduzeću da zadovolji potrebe tržišta u putničkom i robnom saobraćaju.

Prema njegovim rečima, u projekat su uključena sva remontna preduzeća u Srbiji, a biće uposleno ukupno 2.250 radnika vagonogradnje.

Kako je precizirao, "Goša" iz Smederevske Palanke remontovaće i rekonstruisati 54 putnička vagona, u vrednosti od 351 miliona dinara, smederevski "Želvoz" popraviće 145 teretnih i 55 putničkih vagona, u vrednosti od 420 miliona dinara.

Remont 100 teretnih kola za 101 milion dinara radiće još i subotičko "Bratstvo", "Vagonka" iz Niša remontovaće 125 vagona za 170 miliona dinara, MIP radionica šinskih vozila iz Ćuprije 80 vagona za 79 miliona dinara, dok će "Intermehanika" iz Smedereva remontovati 50 vagona za 45 miliona dinara.

Niška "Lokomotiva" dobila je posao vredan 358 miliona dinara za remont 12 lokomotiva, a od kraljevačke Fabrike vagona biće kupljeno 100 novih vagona za 578 miliona dinara.

Marković je kazao da je prosečna starost putničkoh vagona "Železnica Srbije" skoro 30 godina, što iziskuje velike troškove održavanja, zbog čega je veliki broj vagona van saobraćaja, odnosno postoji hronični nedostatak vagona.

- U teretnom saobraćaju srpskim železnicama za zadovoljavanje potreba privrede potrebno je oko 5.500 vagona, a u saobraćaju ih je svega 3.500 - dodao je Marković.

On je podsetio da je više od 40% teretnih vagona takođe je starije od 30 godina, a zbog nedostatka kola u robnom saobraćaju samo u prethodne tri godine "Železnice Srbije" su izgubile oko 90 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.