Izvor: Danas | Sreda, 08.05.2019.| 12:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Da bi ostali u zemlji, mladi žele posao odmah nakon školovanja i garantovanu godinu dana rada

Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Srbiju je od 2000. do danas napustilo 654.000 ljudi, podaci su OEBS-a. Tokom 2014. i 2015. godine otišlo je 117.000 ljudi, a 2017. godine gotovo 100.000. Država je početkom ove godine rešila da zaustavi ekonomske migracije, pa je formirala koordinacioni tim. Nakon četiri meseca i tri sastanka, od kojih je poslednji održan krajem marta, nema većih pomaka.

Mladi okupljeni u Savezi samostalnih sindikata predstavili su svoj plan, a pisanu verziju poslali Ministarstvu rada.

- Predlog Vlade, odnosno javni poziv Nacinalne službe za zapošljavanje, da mladi koji završe srednju školu i dobiju posao imaju 28.000 dinara platu, a oni sa fakultetom 30.000 dinara i dobiju ugovor od tri do šest meseci, uz mogućnost da ih poslodavac uposli još tri meseca je dobar, ali nije dovoljan. Naš zahtev je da taj period bude bar godinu dana, jer je obično uslov za drugi posao da imate bar godinu dana iskustva - rekla je Ružica Grabovac, predsednica Sekcije mladih u ovom sindikatu.

Kako kaže, predlog je i da se još više ulaže u kancelarije za mlade po opštinama, jer mnogi koji završe školu nisu dovoljno informisani o svojim pravima.

- Tražili smo da se minimalna cena rada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom, jer imamo 350.000 ljudi koji žive sa minimalcem. Nelogično je da litar goriva bude skuplji od sata rada - napominje Grabovac.

U inostranstvo zbog posla najviše odlaze medicinski i građevinski radnici, električari, vozači, kuvari, konobari, lekari, mašinski i građevinski inženjeri.

- Pokušali smo da objasnimo i pokažemo lokalnim samoupravama kako bi trebalo da gledaju taj proces, kako da prepoznaju problem i kako da nacionalne strategije koje imamo i koje su dobre spuste na nivo opštine i probaju da promene nešto - kaže Gordana Bjelobrk iz Republičkog zavoda za statistiku.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.