Izvor: eKapija | Sreda, 08.05.2019.| 11:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Hrvatska će proizvoditi i izvoziti marihuanu za medicinske svrhe

(Foto: Andris Tkacenko/shutterstock.com)
Velike su šanse da Hrvatska uskoro postane ozbiljan proizvođač i izvoznik marihuane za medicinske svrhe, piše novi Globus.

Ne samo da lekova od kanabisa više ne bi smelo nestati u apotekama, što je danas slučaj, nego bi oni s oznakom domaćeg proizvoda trebalo biti i mnogo jeftiniji nego sada. Upravo zbog visoke cene u apotekama većina pacijenata se i dalje uglavnom snabdeva na crnom tržištu.

Osim za poljoprivrednike i farmaceute, nova proizvodna grana, koja je do sada bila izvan zakona, pružiće i brojne mogućnosti za razvoj zdravstvenog turizma jer u svetu sve više ljudi želi da se leči marihuanom, a hrvatske zdravstvene ustanove će moći da im pruže takve tretmane.

Investitori, domaći i strani, koji su spremni da ulažu u pokretanje proizvodnje već kucaju na vrata, ističe hrvatski medij.

Hrvatska je zahvaljujući izmenama Zakona o suzbijanju zloupotrebe droga, koje su stupile na snagu 25. aprila, kompanijama registrovanim za proizvodnju lekova pružila mogućnost da u svoj proizvodni asortiman uključe i lekove od kanabisa.

Do sada, takve preparate apoteke su uvozile jer proizvodnja u Hrvatskoj nije bila dopuštena.

Bez velike pompe Ministarstvo zdravstva, odnosno njegov Sekretarijat za analizu i preporuke primene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe, predložilo je, a Vlada prihvatila, vrlo smele zakonske izmene.

U idućih šest meseci ministar zdravstva, uz saglasnost ministra poljoprivrede i ministra unutrašnjih poslova, mora doneti Pravilnik o načinu i merilima za davanje odobrenja za uzgoj i proizvodnju konoplje u medicinske svrhe.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.