Izvor: RTS | Sreda, 08.05.2019.| 11:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija povećala inoplasman nameštaja - Vrednost izvoza u 2018. godini 247 mil USD

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Sektor drvne industrije u Srbiji pokazuje trend rasta. Proizvodnja nameštaja veća je za 6,3%, izvoz za 12, a povećanje suficita je za 56 mil USD. Drvna industrija prepoznata je kao jedan od četiri stuba u kojima se sprovode posebne reforme Vlade Srbije, a kroz kvalitetnu institucionalnu podršku takvi rezultati mogu da budu i veći, rekla je za RTS sekretarka Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja i papira Privredne komore Srbije Nataša Govedarica.

Trend rasta finalnih i polufinalnih proizvoda u drvnoj industriji i industriji nameštaja beleži se iz godine u godinu, tako da se može reći da je trend rasta bio i očekivan, rekla je za Jutarnji program RTS-a sekretarka Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja i papira Privredne komore Srbije (PKS) Nataša Govedarica.

- U 2010. godini interesantno je da je izvoz bio samo 47 mil USD, dok je u 2018. godini vrednost svih izvezenih proizvoda od drveta iznosio oko 340 mil USD, a samo izvoz nameštaja je iznosio 247 mil USD - objašnjava Govedarica.

Napominje da je sektor drvne industrije prepoznat kao jedan od četiri stuba u kojima se sprovode posebne mere i reforme Vlade Srbije i ističe da kroz kvalitetnu institucionalnu podršku takvi rezultati mogu da budu i veći.

- Potreban je modalitet racionalne i pametne preraspodele drvne sirovine da bi svako u lancu imao obostrani interes, i šumarstvo i drvna industrija, jer jedno bez drugoga naravno ne mogu. U tom periodu od 10 godina razvoja drvne industrije kapaciteti su definitivno rasli, povećan je obim proizvodnje u odnosu na šumu koju posedujemo - objašnjava Govedarica.

U sektoru drvne industrije i industrije nameštaja radi 35.000 građana, a kako kaže Govederaica, važno je napomenuti da je proizvodnja ravnomerno regionalno rapoređena, tako da ima dosta uticaja i na regionalni razvoj.

- Postoje odlične kompanije koje su ulagale u svoje proizvodnje, koje su se trudile da u ovih 10 godina stalno napreduju. I za njih je potreban taj zamajac, odnosno strateško partnerstvo da li u vidu stranih ili domaćih partnerstava ili u vidu podsticaja od strane države - ističe Govedarica.

- Drvo doživljava jednu renesansu na globalnom nivou. Proizvodnja masivnog nameštaja je izuzetno popularan u svetu, a srpski masivni nameštaj je zaista kvalitetan, odgovara svim standardima inostranih potrošača na taj način gledamo da su firme obezbeđen i da imaju obezbeđeno tržište - dodaje ona.

Napominje da je Srbija postala lider u regionu i u proizvodnji plastičnih nameštaja i sve firme koje rade imaju mogućnost da stvore svoj lanac dobavljača, odnosno lanac vrednosti.

- Kako se kompanija širi, tako je uvek dobro da ima nekog novog dobavljača. Svakako PKS radi na tome da animira male kompanije da se uključe u lanac dobavljača. Jedan deo kompanija u Srbiji čak je pored tih malih proizvodnji, u svoj lanac vrednosti integrisao usluge kompletnog opremanja entrijera i na taj način nastupa na inostranom tržištu - ističe Govedarica.

Navodi da postoje i kompanije koje su regionalno pokrile male proizvođače i na taj način osnažile lokalnu privrednu aktivnost.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.