NavMenu

Srbija povećala inoplasman nameštaja - Vrednost izvoza u 2018. godini 247 mil USD

Izvor: RTS Sreda, 08.05.2019. 11:28
Komentari
Podeli
(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Sektor drvne industrije u Srbiji pokazuje trend rasta. Proizvodnja nameštaja veća je za 6,3%, izvoz za 12, a povećanje suficita je za 56 mil USD. Drvna industrija prepoznata je kao jedan od četiri stuba u kojima se sprovode posebne reforme Vlade Srbije, a kroz kvalitetnu institucionalnu podršku takvi rezultati mogu da budu i veći, rekla je za RTS sekretarka Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja i papira Privredne komore Srbije Nataša Govedarica.

Trend rasta finalnih i polufinalnih proizvoda u drvnoj industriji i industriji nameštaja beleži se iz godine u godinu, tako da se može reći da je trend rasta bio i očekivan, rekla je za Jutarnji program RTS-a sekretarka Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja i papira Privredne komore Srbije (PKS) Nataša Govedarica.

- U 2010. godini interesantno je da je izvoz bio samo 47 mil USD, dok je u 2018. godini vrednost svih izvezenih proizvoda od drveta iznosio oko 340 mil USD, a samo izvoz nameštaja je iznosio 247 mil USD - objašnjava Govedarica.

Napominje da je sektor drvne industrije prepoznat kao jedan od četiri stuba u kojima se sprovode posebne mere i reforme Vlade Srbije i ističe da kroz kvalitetnu institucionalnu podršku takvi rezultati mogu da budu i veći.

- Potreban je modalitet racionalne i pametne preraspodele drvne sirovine da bi svako u lancu imao obostrani interes, i šumarstvo i drvna industrija, jer jedno bez drugoga naravno ne mogu. U tom periodu od 10 godina razvoja drvne industrije kapaciteti su definitivno rasli, povećan je obim proizvodnje u odnosu na šumu koju posedujemo - objašnjava Govedarica.

U sektoru drvne industrije i industrije nameštaja radi 35.000 građana, a kako kaže Govederaica, važno je napomenuti da je proizvodnja ravnomerno regionalno rapoređena, tako da ima dosta uticaja i na regionalni razvoj.

- Postoje odlične kompanije koje su ulagale u svoje proizvodnje, koje su se trudile da u ovih 10 godina stalno napreduju. I za njih je potreban taj zamajac, odnosno strateško partnerstvo da li u vidu stranih ili domaćih partnerstava ili u vidu podsticaja od strane države - ističe Govedarica.


- Drvo doživljava jednu renesansu na globalnom nivou. Proizvodnja masivnog nameštaja je izuzetno popularan u svetu, a srpski masivni nameštaj je zaista kvalitetan, odgovara svim standardima inostranih potrošača na taj način gledamo da su firme obezbeđen i da imaju obezbeđeno tržište - dodaje ona.

Napominje da je Srbija postala lider u regionu i u proizvodnji plastičnih nameštaja i sve firme koje rade imaju mogućnost da stvore svoj lanac dobavljača, odnosno lanac vrednosti.

- Kako se kompanija širi, tako je uvek dobro da ima nekog novog dobavljača. Svakako PKS radi na tome da animira male kompanije da se uključe u lanac dobavljača. Jedan deo kompanija u Srbiji čak je pored tih malih proizvodnji, u svoj lanac vrednosti integrisao usluge kompletnog opremanja entrijera i na taj način nastupa na inostranom tržištu - ističe Govedarica.

Navodi da postoje i kompanije koje su regionalno pokrile male proizvođače i na taj način osnažile lokalnu privrednu aktivnost.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.