NavMenu

Eliksir iz Šapca jedini ponuđač za preduzeće Zorka obojena metalurgija

Izvor: Novosti Sreda, 08.05.2019. 08:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stock image/shutterstock.com)Ilustracija
Za kupovinu imovine fabrike Zorka obojena metalurgija zainteresovana je kompanija Eliksir iz Šapca, a ovaj ponuđač ne samo što je jedini, već za objekte procenjene na 372 miliona dinara sada nudi nešto više od polovine početne cene. Eliksir je, podsetimo, odranije vlasnik susednih Mineralnih đubriva.

Zorka obojena metalurgija je, inače, u stečaju još od 28. aprila 2015, a već dva poziva za prodaju njene imovine su propala jer se niko nije javio. Ova kompanije je, pritom, bila okosnica proizvodnje nekadašnjeg hemijskog giganta, prepoznatljiva po proizvodnji cinka čistoće 99,995% koji je veoma cenjen na Londonskoj berzi.

Na spisku poverilaca, firma ima čak 879 stranih i domaćih dobavljača, te banaka, javnih preduzeća i osiguravajućih kuća, a tu je i država prema kojoj nije izmirila obaveze na ime poreza i doprinosa. Samo za neisplaćene zarade radnicima je potrebno 6,5 milijardi dinara.

Među najvećim i obezbeđenim poveriocima su Mineco sa više od 950 miliona, te Rudnik i flotacija iz Gornjeg Milanovca sa 113 miliona dinara, koje potražuju sredstva za sirovine isporučene u periodu od 2001. do 2007.

Ukoliko ponuda Eliksira, čiji je vlasnik Stanko Popović, bude prihvaćena, u vlasništvo te kompanije će preći 54 objekta, među kojima su spratna upravna zgrada sa halom od 3.336 m2 u osnovi, pržionica od 866 kvadrata, zgrada elektrolize od 737 kvadrata... Na spisku imovine su još tri otvorena skladišta, interne saobraćajnice kroz fabrički krug, te železnički kolosek. Tu su i nadzemni vodovi za transport fluida i energenata, kablovski razvodi, stubovi i cevovodi koji su, istina, veoma ruinirani.

Inače, Zorka Holding u stečaju oglasila je javno nadmetanje za prodaju đačkog internata i poslovnih prostora u Beogradu i Šapcu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.