NavMenu

Novi krediti za mala i srednja preduzeća sa Zapadnog Balkana

Izvor: eKapija Utorak, 07.05.2019. 18:16
Komentari
Podeli
(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Preduzetnici, mala i srednja preduzeća sa Zapadnog Balkana, u narednom periodu moći će da računaju i na nove kredite pod povolјnim uslovima za modernizaciju poslovanja po evropskim standardima zahvalјujući podršci EDIF-a, jednog od najznačajnijih programa EU za njihovo finansiranje, najavio je u utorak, 7.maja, u Sarajevu Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i član Upravnog odbora EDIF-a, nakon specijalnog sastanka radnih grupa ovog fonda.

To je, po rečima Čadeža, utoliko značajnije kada se zna da privrednici iz celog regiona jedno od tri najveća razvojna ograničenja i dalje vide upravo na polju finansiranja, i što dalji rast zapadnobalkanskih ekonomija u najvećoj meri zavisi od toga koliko će preduzetnici, mala i srednja preduzeća moći da privuku novih, kvalitetnih investicija iz evropskih fondova i programa.

- Uprkos ekonomskom rastu i likvidnosti banaka, za svaku petu kompaniju sa Balkana pristup finansiranju je veliki problem. I zbog nepostojanja odgovarajućih, njihovim potrebama prilagođenih načina kreditiranja, i zbog visoke cene kapitala koje plaćaju. To ih čini manje konkurentnim u odnosu na firme iz zemalja okruženja koje su članice EU i čije privrede uživaju podršku iz evropskih strukturnih fondova - objašnjava Čadež navodeći primer Bugarske koja je na taj način obezbedila čak pola milijarde evra za svoja mala i srednja preduzeća.

Izveštaj "SME Policy index" koji je predstavljen na održanom skupu u Sarajevu ukazao je i na važnu ulogu privrednih komora kao jednog od najznačajnijih stubova podrške malim i srednjim preduzećima na Zapadnom Balkanu kroz uključivanje MSP u procese odlučivanja, specijalizovanu podršku prema njihovim potrebama, unapređenje informisanja o mogućnostima korišćenja fondova koji su im na raspolaganju i znanja i veština preduzetnika.

- Naše učešće u Upravnom odboru EDIF-a, u koji je Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke primljen krajem prošle godine, omogućava nam da budemo na izvoru informacija o mogućnostima finansiranja privrede iz ovog fonda, ali i da direktno i aktivno učestvujemo u kreiranju proizvoda namenjenih privrednicima. Sada smo u prilici i da predlažemo nove finansijske instrumente i vidove podrške, prema potrebama privrede, kako mladih inovativnih, brzorastućih kompanija, tako i onih tradicionalnih koje obezbeđuju značajan broj radnih mesta - izjavio je Čadež.

Programi poput EDIF-a predstavljaju najkonkretniji oblik podrške privredi Zapadnog Balkana. Uz pomoć 275 mil EUR koje je do sada obezbedio ovaj fond iz evropskih sredstava i izvora međunarodnih finansijskih institucija, obezbeđeno je ukupno 715 mil EUR ulaganja u zapadnobalkanska mala i srednja preduzeća. Tim novcem finansirano je više od 2.800 preduzeća i omogućeno otvaranje gotovo 78.000 radnih mesta.

Ovaj program nije samo značajan zbog opredeljenih, odobrenih i najavljenih sredstva kojima će se podržati novi projekti kompanija iz ovog regiona, već i zbog drugačijeg pristupa i koncepta obezbeđivanja sredstva za finansiranje razvoja, koji može da posluži kao model za kreiranje novih programa podrške malim i srednjim preduzećima.

Umesto da dodeljuje bespovratna sredstava EDIF u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, ali i privatnim investitorima, udružuje javne i privatne fondove, (obezbeđuje bankama garancije za određeni portfelj kredita ili omogućava formiranje fondova rizičnog kapitala), otvara mogućnosti da veći broj firmi dođe do kredita, spušta cenu kapitala, omekšava uslove finansiranja na tržištu, obezbeđuje kreiranje novih finansijskih proizvoda.

Posebna vrednost ovog programa su fondovi namenjeni mladim inovativnim firmama i brzorastućim kompanijama, navodi se u saopštenju PKS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.