Izvor: Tanjug | Utorak, 07.05.2019.| 14:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Cilj saradnje Srbije i Kine izvoz na treća tržišta, spoljnotrgovinska razmena u 2018. dostigla 2,3 mlrd USD

Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Ostvarivanje saradnje sa privrednicima, investiranje u Srbiju, i zajednički nastup na trećim tržištima ciljevi su privrednog foruma i poslovnih susreta sa predstavnicima 58 firmi iz kineske provincije Dženđijang, koji se danas održava u Privrednoj komori Srbije.

- Srbija je zemlja sa uređenim javnim finansijama, suficitom u budžetu, inflacijom pod kontrolom, predvidljivim poreskim sistemom - naveo je državni sekretara u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović i dodao da je poslednjih godina stopa nezaposlenosti prepolovljena, ali i da u Srbiji još uvek ima dovoljno radne snage za buduće investicije.

Kao pozitivne primere istakao je dolazak kineskih kompanija u Bor, Smederevo, preuzimanje Ikarbusa, ulaganje MIT-a u Loznicu i Linlonga u Zrenjanin, a najavio je da će uskoro biti potpisan i ugovor za izgradnju kinesko srpskog industrijskog parka u Smederevu.

Čen Zongjao, predsednik privredne komore provincije Džeđijang, rekao je da je Srbija prva država iz ovog regiona koja je izgradila sveobuhvatne odnose sa Kinom i dodao da se ti odnosi stabilno razvijaju.

- Provincija Džeđijang ima 57 miliona stanovnika i bruto nacionalni dohodak od 850 mlrd USD. Čak 90% kineskih trgovaca u Srbiji je iz te provincije, u kojoj je i sedište globalne trgovačke mreže Alibaba - rekao je Zongjao i naveo da je cilj razvoj bilateralne trgovine i investicija.

Miroslav Miletić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije, rekao je da je posle uvođenja bezviznog režima između dve države i turizam ušao u fokus saradnje. Očekuje da će u narednom periodu kineske kompanije početi i direktno da sarađuju sa srpskim. Potencijal za saradnju vidi kroz ulaganja preduzeća iz Kine u postojeće i nove proizvodne kapacitete u Srbiji, kako bi se došlo do zajedničkog izvoza na treća tržišta.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kine prošle godine dostigla je 2,3 mlrd USD.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.